Auto-Created-3
29 Eylül 2019 ( 164 izlenme )
Reklamlar

İşte Muharrem İnce'nin 'Cumhurbaşkanı adaylığını' açıklama nedeni

CHP’nin 2018 yılındaki Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, “ Tekrar aday gösterilirsem hakkın yerini bulacağına inanıyorum” dedi. İnce, kulislerde cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterileceği konuşulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için, “Halk yanındadır, ben de tüm gücümle yanındayım” ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar'ın Muharrem İnce ile yaptığı röportaj şöyle:

"Sevgili okurlarım,

Türkiye, son dönemde en çok İstanbul'daki 5.8 büyüklüğündeki depremi ve sonrasındaki artçı sarsıntıları, iktidarın HDP'li bazı belediyelere kayyum atamalarını, Ahmet Davutoğlu'nun çıkışlarını, onun ve Ali Babacan'ın kuracağı söylenen yeni partileri ve S400 krizini konuştu.

CHP'nin 2018'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce ile yaptığımız söyleşide gündem maddelerini ele aldık. Onun bu konularla ilgili görüşlerini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine daha uzun süre varken adaylığını niçin açıkladığını sorduk.

★★★

UĞUR DÜNDAR (U.D.): Sayın İnce, Marmara'da, Silivri merkezli olarak gerçekleşen deprem gösterdi ki beklenen İstanbul depremine hazırlıklı değiliz. 1999'daki Büyük Marmara Depremi'ni yaşamış deneyimli bir siyasetçi olarak bu konuda ki düşüncelerinizi alabilir miyim? Deprem sonrasında iktidarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'na yönelik dışlayıcı tavrı konusunda neler söylemek istersiniz?

MUHARREM İNCE (M.İ.): Önce herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gördük ki biz ders almıyoruz! depremi önleyemeyiz ama, sonuçlarına karşı önlemler alabiliriz. Bu deprem, 1999'dan bu yana önlem anlamında bir şey yapmadığımız gibi durumun daha da kötüleştiğini ortaya çıkardı. Zira toplanma alanlarını “boş alan” zanneden bir zihniyet var karşımızda. Hükümette bu konuda sorumluluklarını yerine getirmemiş olmanın suçluluk telaşı var. Bundan sonra Ekrem İmamoğlu'na büyük iş düşüyor. Günlük iş planında bu konuyu birinci sıraya koymasını öneririm. Hükümetin kendisine karşı dışlayıcı tutumu ortada. Bunlardan etkilenmemesi ve kendi yetki alanındakileri eksiksiz yapması çok önemli. O bunları yapacak biridir, çünkü Beylikdüzü deneyimi var. Kamuoyu ve halk yanındadır. Ben de tüm gücümle yanındayım.

KÜRT SORUNUNU SİVİL SİYASETLE ÇÖZEBİLİRİZ

(U.D.): İktidarın Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyeleri'ne kayyum ataması toplumu da siyaseti de bölmüş durumda. Siz Mardin'e gittiniz ve Ahmet Türk'le görüşerek hükümetin bu tasarrufunu eleştirdiniz. Buna neden gerek duydunuz?


(M.İ.): Sayın Dündar, saydığınız maddelerin ikisi demokrasiden uzaklaşmamızın sonucunda oluştu.

Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün esas alındığı bir ülkede seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atamak gibi bir rezalet yaşanmaz. Yapılan hukuka uygun olmadığı gibi, ayrıca demokratik de değil. İktidarın yaptığı gibi, terör torbası içinde eritilecek bir konu da değil. Yapılan, Türkiye'de Kürt sorunu ekseninde sivil siyasetin sınırlarını daraltmak, hatta yok etmek anlamına geliyor. Oysa bizim yapmamız gereken terör örgütünün etkin olduğu bu illerde sivil siyaseti desteklemek ve terör karşısında sivil siyasetin aktörlerini seçenek haline getirerek onların demokrasiden yana tavırlarını güçlendirmek olmalı. Kürt sorununu biz sivil siyasetin alanını genişleterek, onu güçlü kılarak çözebiliriz.

Önemli olan demokrasi ve hukuk zeminini kaybetmemektir. Ahmet Türk'e ziyarette bulunmamın nedeni, bu zeminin korunmasına yönelik bir çabadır.

(U.D.):Türkiye siyasetinde kartlar yeniden karılıyor. Görülüyor ki AKP içinden en az iki yeni parti çıkacak. Davutoğlu, ihraç edilmeden kendi partisinden ayrılma yolunu seçti. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu girişimlerin başarılı olma şansı var mı?

(M.İ.): Davutoğlu'nun bakanlık ve başbakanlığını haklı olarak eleştirmeliyiz. Türkiye'nin demokrasisinin dumura uğratılmasında bazen destekleyerek bazen de sessiz kalarak önemli pay sahibi olduğunu mutlaka belirtmeliyiz. Ama onun Başbakanlık'tan ve AKP Genel Başkanlığı'ndan istifa ettirilmesindeki gerçekleri de görmeliyiz. Ona yapılanın, aynı zamanda Türkiye demokrasisine yapılan bir darbe olduğunu o gün söyledik, bugün daha gür biçimde söylemeliyiz. Çünkü Türkiye'de siyasi mücadelenin birinci hedefi, demokrasiyi yeniden kazanmak ve geçmişte görülen eksiklerini gidermektir. Her ikisini de başarılı olsun ya da olmasınlar tek adam rejimine karşı duruşlarından dolayı demokrasi cephesi içinde değerlendiriyorum.

DIŞ POLİTİKAMIZDA DÖRT TEMEL HUSUS

(U.D.):Türkiye'nin S400 alması ülkemizin ulusal güvenlik politikalarında radikal bir değişim ya da bir kırılma mıdır? Türkiye gelecekte NATO'dan çıkabilir mi?

(M.İ.): Bu sorun da Türkiye'nin 2007 yılından bu yana izlediği yanlış dış politikanın bir sonucudur. Dış politikada şu dört temel nokta asla ihmal edilmemeli:

Birincisi; ulusal çıkarların her koşulda ön planda tutulması. İkinci nokta; ilişkilerde karşılıklılık ilkesinin uygulanması. Üçüncüsü; uluslararası norm ve standartlara uymayı tercih etmek. Dördüncüsü ise her zaman barıştan yana olmak, barışın korunması için çaba göstermek.

İktidar bu ilkeleri gözetmekten hep uzak durdu. Doğal olarak bu konularda muhalefetten gelen eleştiriler de göz ardı edildi.

Türkiye'nin S400'leri alması ise birkaç açıdan değerlendirilmeli. Konuyu sadece ihtiyacımız olan savunma silahlarının temini olarak görmemeliyiz. Konu güvenliğimizle ilgili olmakla birlikte, tümüyle politiktir. Türkiye, dışarıdan gelen saldırılara karşı NATO savunma sistemlerinin koruması altında. Ama gördük ki bu güvence tam olarak işlemiyor. Özellikle Doğu Akdeniz'de, Türkiye'ye karşı izlenen politikalarda bunu görmekteyiz. Türkiye'nin kendi ve Kuzey Kıbrıs türk Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik alanındaki faaliyetleri, bu bölgedeki enerji kaynaklarını ellerinde bulundurmak isteyen ülkeler tarafından tehditlerle engellenmekte.

ABD'NİN ALDIĞI POZİSYON GÜÇLÜ TEHDİT İÇERİYOR

Yine Suriye'de bizim temel politikalarımız açısından ABD'nin Fırat'ın doğusunda aldığı pozisyon da kendi içinde güçlü tehditler içeriyor. S400'leri, değişen bu tehditlerle birlikte değerlendirmek gerekir. Ancak şunu da belirteyim ki; kendi başına S400 almak, bizim karşı karşıya kaldığımız sorunları çözmez!

Gerçekçi olmak zorundayız. Bölgede Rusya ile problem yaşadıkça ABD'ye, ABD ile problem yaşadıkça Rusya'ya yanaşmaktan uzak durmalıyız.

Türkiye'nin Suriye ve Doğu Akdeniz politikasını ülkemizin güvenliğini ve çıkarlarını dikkate alacak biçimde değiştirmesi ve ABD başta olmak üzere Fransa, İngiltere, İsrail gibi ülkelerle yaşanan sorunları geçmişte olduğu gibi diplomasiyle çözmesi gerekir. Çünkü bu ülkelerle bu noktaya gelmemizin nedeni, daha önce yaşadığımız ve halen çözülmeyen sorunlar yumağının mevcudiyetidir.

CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAYLIĞIMI NİYE AÇIKLADIM

(U.D.): Cumhurbaşkanlığı seçimlerine daha uzun süre varken ve gündemde değilken cumhurbaşkanlığı adaylığınızı açıklamanız eleştirildi. Buna neden gerek duydunuz?

(M.İ.): Benim şu anda partide sıradan bir üye olmanın dışında bir statüm yok. Ama politikanın içindeyim. Politika, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için yapılır. Ben 2014'te genel başkan adayı olduğumu açıkladığımda, partimin önüne “Türkiye'yi CHP yönetmelidir, CHP iktidar olmalıdır” hedefini koydum. 16 Nisan referandumu ile iktidar artık TBMM çoğunluğu içinden çıkmıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda belirleniyor. 24 Haziran 2018 seçiminde partim adına cumhurbaşkanlığına aday gösterildim. Kişisel olarak kendimi başarılı görsem de Türkiye'yi yönetme görevini devralamamış olmaktan dolayı kendi kişisel başarımın bir önemi olmadığını düşünüyorum. Ama bu seçimde birçok şeyi başardık. Sosyal demokratlar güçlü biçimde daima halkın değişilebileceğine inanırlar. Bu seçim bu değişimin güçlü işaretlerini bize sundu.

Ben tekrar aday gösterildiğimde hakkın yerini bulacağına inanıyorum. Bunlar benim kişisel görüşlerim. Aynı zamanda bugünkü politik faaliyetlerimin amacıdır. Ama partimin bunu nasıl değerlendireceği elbette ki seçim tarihi yaklaştıkça belli olacaktır."

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

2020 gibi kokan mum yok sattı! Çiller de inat etmişti: 1994 krizinde neler olmuştu? İYİ Partili Bilge Yılmaz AKP’nin ekonomi politikasını böyle anlattı. Savcı Fatmagül Yörük'ün metro saldırganı için yazdığı sevk yazısı gündem oldu