Araştırma, Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinin belli semtlerinde 2 bin 424 kişi ile ve yüz yüze gerçekleştirildi.
SünniTürk dindarlara odaklanan çalışmada ‘dindarlık düzeyi’; seçmenlerin kendilerini ne kadar dindar olarak gördükleri, gündelik hayatlarını ne kadar dini vecibelere göre düzenledikleri ve ne sıklıkta namaz kıldıklarına göre kategorileştirildi. Dindarlığın oldukça yüksek olduğunu gösteren sonuçlara göre dindar seçmenler, genellikle sadece dindar değiller. Aynı zamanda milliyetçiler, ataerkiller, kendine özgürlükçüler, pragmatistler, ‘bir lokma bir hırka’cı değiller, ‘ensar olmak’ istemiyorlar, kayırmacılıktan ve israftan şikayetçiler, CHP başta olmak üzere muhalefete uzaklar.
Araştırma sonuçları dindar bölgelerde Cumhur İttifakı’nın kayıplar yaşıyor. Cumhur İttifakı bu bölgelerde 9.6 puan düşüşle, (yüzde 14 kayıp) yüzde 68.1’den yüzde 58.5’a gerilemiş durumda. 2018 yılında yüzde 53 olan AKP'ye destek, bu pazar seçim olsa yüzde 47,5'a düşüyor. Yüzde 15,1 olan MHP desteği ise yüzde 11'e kadar çekilmiş durumda. Öte yandan 2018'de yüzde 14,4 olan CHP desteğinin yüzde 18,1'e yükseldiği görülürken yüzde 8,9 olan İYİ Parti desteği de yüzde 11,5'e yükselmiş.
Partiler arası oy geçişlerinin incelendiği araştırmaya göre; 2018’de AKP'ye oy
verenlerin %81.8’i tercihini değiştirmeyerek yine AKP'ye oy vereceğini söyledi. MHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmen oranı %1.9. Buna göre AKP’den Cumhur İttifakı dışına gidenlerin oranı %16.3. Bunların yüzde 10,3'lük kısmı boş oy kullanacağını veya kararsız olduğunu ifade etti. Muhalefet partilerine yönelen AKP'li seçmen oranı ise %6’da kalıyor.
Anketten elde edilen bulgulara göre; AKP’nin oyu dindarlık seviyesi arttıkça
yükselirken MHP'nin en yüksek oy oranı dindar olmayan seçmen kitlesinden geldi. Yüksek düzeyde dindar olduğunu belirten seçmenlerden yüzde 66,3'ünün tercihi AKP olurken, bu oran MHP için yüzde 11,4'te kaldı. Dindar olmadığını ifade eden seçmenlerin yüzde 21,6'sı AKP'yi tercih ederken bu grupta MHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 15,8 oldu.
Türk dindar seçmenler arasında Erdoğan’a yakın olanların oranı yüzde 76'yı bulurken uzak olanların oranı yüzde 14 olarak belirlendi. Erdoğan karşıtlarının oranı ise yüzde 10'da kaldı.
Erdoğan’a bağlılık azalsa da geniş kitleler hala kendilerini Erdoğan’a yakın hissediyor. Erdoğan’a hayranlık derecesinde bağlı olanlar %20. Fakat kendini çok
yakın hissedenler toplamda %59’u buluyor. %16’lık kesimse kendini Erdoğan’a yakın görmekle birlikte eleştirileri ağır basıyor.
Ankete göre Erdoğan'ın en çok eleştirilen yanı göçmen sorununa karşı tutumu. Ekonomik gerileme konusu da öne çıkarken Erdoğan'ın agresif olduğu, toplumu kutuplaştırdığı, dini kullandığı, adaletsiz olduğu gibi görüşler de öne çıktı.