Meclis Tutanaklarına Yansıdı Bugünlerde ülkemizi Yunanistan ile savaşın eşiğine getiren Doğu Akdeniz meselesinde de AKP iktidarının öngörüsüzlüğü ortaya çıktı. Öyle ki olay meclis tutanaklarına bakın nasıl yansımış?
İşte Y.Çağ Yazarı Orhan Uğuroğlu'nun 'AKP'nin bu konuda da kandırıldığını' vurguladığı ve tutanaklara yer verdiği o satırlar: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sırasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun sorusunu yanıtlayan Berat Albayrak'ın itirafları şok yaratacak.
Daha fazla merakta bırakmadan önce Kuşoğlu'nun 9 Şubat 2016'daki tarihi değere sahip sorusunu TBMM'nin resmi tutanaklarından açıklayayım: Bülent Kuşoğlu (Ankara) "Sayın Bakan, konuşmamda belirttim; enerji zor bir konu, Türkiye için daha da zor. Tabii dış politikayla da bağlantılı…Dış politikayla bu kadar bağlantılı ve dışarıya da bu kadar enerji konusunda bağlıysak büyük sıkıntılar var demektir.
Ben özellikle Kıbrıs'taki bu doğal gaz meselesini sormak istiyorum. Biz onu ihmal ettik senelerden beri…Hâlbuki Türkmenistan'dan sonra galiba en büyük doğal gaz kaynakları o civarda var. Onları İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanlılar ve Mısır birlikte işletmeye çalışıyorlar, biz devre dışı kaldık uzun zamandan beri. Önemlidir, orada bir pay sahipliğimizin olması lazım.
Orada nasıl bir stratejiniz var? Ben şimdiye kadar sizden önceki Sayın Bakana hep sorardım bunu, hiç cevap alamadım; bu konuda bir stratejimiz, bir politikamız sanki hiç yokmuş gibi davrandı. Nasıl bir politikamız olacak bu konuyla ilgili çünkü dış politikayı da ilgilendiren çok önemli bir konu." Değerli okurlarım Kuşoğlu, AKP'li eski enerji bakanlarına sorduğu ve yanıt alamadığı soruyu bu kez 4,5 yıl önce Berat Albayrak'a soruyor.Şu cümleye şu uyarıya dikkat eder misiniz? "İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanlılar ve Mısır birlikte işletmeye çalışıyorlar, biz devre dışı kaldık uzun zamandan beri…"
Muhalefet daha ne yapsın? Türkiye'nin karşısında Doğu Akdeniz'in doğal kaynaklarının işletilmesi için 4 ülkenin işbirliği yaptığını söylüyor. Devrin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın cevabını TBMM resmi tutanaklarından sunuyorum: "Bülent Bey, zannediyorum siz demiştiniz "Ciddi bir rezerv var" diye. Orada çok ciddi bir rezerv şu an itibarıyla yok.
Büyük bir ihtimalle, henüz, birden fazla farklı resmî otoritenin onayladığı büyük bir rezervden bahsedilmiyor. Muhtemelen, birçok farklı kaynağın şu an itibarıyla ortaya koyduğu rezerv miktarı 1 trilyon metreküpün altında. Dünyada 4 büyük gaz üreticisi ve rezerve sahip ülkeden bahsediyorsak İran, Rusya, Türkmenistan ve Katar'dan bahsediyoruz. Yani, bu gaz rezervi çok önemli mi?"
Bülent Kuşoğlu:
Dünyada 2'nci büyük rezerv olduğu söylendi bir ara. Berat Albayrak (İstanbul) "Söylenenler var ama ispatlanan, onaylanan uluslararası kriterde bir rakam yok ama ciddi bir gaz var mıdır, bu, Türkiye'ye bir alternatif midir, pazar oluşturabilir mi, Avrupa arz güvenliğiyle ilgili değerlendirilmesi gereken bir kaynak mıdır bilinmiyor…" Değerli okurlarım,Albayrak maalesef farkında değil, "… Birden fazla farklı resmî otoritenin onayladığı…" diye bir bilgi veriyor.
AKP iktidarını, "Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz yok" diye anlaşılan kandırmışlar. Değerli okurlarım,Albayrak, 27 Kasım 2019 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 yılı bütçesini sundu. TBMM resmi tutanaklarından sunuyorum:"Size güzel bir haber vereceğim: 2020'lerde inşallah.
Türkiye birileri de üzülüyor ya bundan gerek Doğu Akdeniz'de gerek Karadeniz'de kendi gemileriyle, kendi sismik datalarıyla, bunları yorumlayacak kendi yerli mühendisleriyle çok etkin ve güçlü bir saha çalışması içerisinde, inşallah. Çok net şunu ifade ediyorum: Türkiye, 2020'lerde bu anlamda da çok güzel haberlere uyanacak." CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, "Dalga geçiyor…" diye konuşunca, Albayrak özetle şunları söyledi: "Ha, bu iş biraz biliyorsunuz matematik ve istatistik ama o istatistiğin, "probability"nin ihtimal oranı arttırdıkça ihtimal noktası da artıyor çünkü yüzde 100 diye bir husus yok. Datayı inceliyorsunuz, bir kuyu kazıyorsunuz, yanına şu bu; 1'inci kuyu, 2'nci kuyu, 10'uncu kuyu, 20'nci kuyu…
Türkiye bu noktada istikrarlı arama çalışmalarıyla gerek offshore denizde gerek onshore karada, 2 denizimizde de bu dönemdeki etkin süreçte ekonomisindeki bu güçlü iyileşmenin üzerine bir de inşallah bu pozitif neticeleri aldığında Allah'ın izniyle çok daha iyi bir noktaya gidecek.
İşin ekonomik ayağı ne kadar içinde, ne kadar dışında? Ben bu detaya çok girmeyeceğim…" Değerli okurlarım,Atı alan Üsküdar'ı geçti. Berat Bey, İnşallah, Maşallah politikasıyla görüş açıklıyor, "Yüzde 100 diye bir husus yok…" diyor "Güzel bir bilgi" diyor…
Kim kandırılıyor? Kim devletin çıkarlarını ısrarla savunuyor? Sizler anladınız…