Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonun yüzde 36.08 olduğunu açıkladı. TÜİK’in enflasyon rakamlarının ardından memur maaşların zam oranının ilk ay için yüzde 27.48 olacağı hesaplandı.
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık yaptığı açıklamada, “İlk 6 ayda %51.8 + %5 toplu sözleşme zammıyla birlikte toplamda % 56.8 oranında zam yapılması gerekmektedir” dedi.
Balık’ın açıklaması şöyle:
“AKP iktidarı ülkedeki ekonomik krizi görmezden gelerek sorunları büyütmektedir. TÜİK’in açıkladığı veriler ekonominin ağır tablosunu göstermektedir. TÜİK açıkladığı rakama göre enflasyon, Aralık 2021'de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda yüzde 36,08 oldu.
Kamu emekçilerine ve memur emeklilerine 2022 yılının ilk 6 ayı için %27.48 oranında zam yapılacaktır. Ancak Konfederasyonumuz Birleşik Kamuİş’in ArGe birimi KamuAr’ın halkın enflasyonu araştırmasında Aralık’ta %22, yıllık ise 78,4 oranında artış olduğun kaydetti. Konfederasyonumuz ilk 6 ayda %51.8 + %5 toplu sözleşme zammıyla birlikte toplamda % 56.8 oranında zam yapılması gerekmektedir.
AKP iktidarının politikaları, enflasyonu hafifletecek sonuçlar yaratması mümkün değildir. AKP iktidarının büyüme masalları krizi derinleştirmekte politikaları enflasyonu iyice arttırmaktadır.
Kamu emekçilerinin ağustos ayında imzaladığı toplu sözleşmede 2022 yılı için yüzde 5+7 zam belirlenmişti. Ancak bu komik ve yüzdelik kölelik oranlar kabul edilecek gibi değildir. Döviz kurundaki ani artışlar nedeniyle Türk lirası pula dönmüştür. Vatandaşın geliri hızla erirken temel tüketim ürünlerine peş peşe gelen zamlar nedeniyle, halkın satın alma gücü daha önce hiç olmadığı kadar azaldı. Bu durum Türkiye’de yüksek enflasyonun kronik hale geldiğini göstermektedir.
Kamu emekçileri ve emeklilerin maaşları artırılmadan 2022'nin ilk saatlerinde zam üstüne zam yapıldı. Motorinde litre başına 1,29, benzinde 0,61, LPG’de 0,78 TL zam yapılırken elektrikte ise konut, sanayi ve ticarethane abone grupları için yüzde 52 ila yüzde 130 arasında değişen oranlarda artış oldu... Doğal gazda konut aboneleri için yüzde 25, sanayi aboneleri için yüzde 50 zam yapıldı. Yeni yılda Avrasya Tüneli’nden geçişin karşılığı 53 TL olurken köprü geçiş ücretleri ise peşinen çift yönlü kesilecek, sürücüler 16,5 lira ödeyecektir.
Zam sorunu ve maaş sorunu kamu emekçilerinin yeni sorunu değildir son aylarda zamların büyümesi ve yaygınlaşması karşısında emekçiler açlığa sürüklenmektedir.
Ülkemizin yaşadığı derin ekonomik krizler sonucunda ortaya çıkan aşırı zamlar, pahalılık, döviz kurlarındaki artış ve yoksulluk emekçilerin artık tükenmesine neden olmuştur. Sözde toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanlarına reva görülen 2 yıllık zamlar da yıl bitmeden çoktan erimiştir.
Son bir yılda tüketilmesi kaçınılmaz olan temel gıda ürünlerine yüzde 50'nin üzerinde zam gelmişken, biz kamu emekçilerine yapılan zam, TÜİK'in manipülasyonlu enflasyon rakamları olduğunu belirtiyoruz. Fiyat artışları önlenemezse alınan ücret ve maaş zamlarının kısa zamanda yok olacağına dikkat çekiyoruz.
Birleşik Kamuİş Konfederasyonu olarak; çarşıda, pazarda ve mutfakta yaşanan gerçek enflasyon ile resmi enflasyon rakamlarının birbirinden çok farklı olduğuna bir kez daha dikkat çekiyoruz.”