Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı 'Ukrayna işgali' ve bu doğrultuda uygulanacak yaptırımların etkisi henüz kendini göstermemişken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyon oranı yüzde 54'e ulaştı.
Ekonomistler, geçim ağırlığının daha da arttığına dikkat çekerek, yeni zamların kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.
Ekonomist Murat Sagman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üretici enflasyonunun 3 haneli rakamlara çıkmasını işaret ederek, "Yurtiçi üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık yüzde 105,01, aylık yüzde 7,22 arttı. Uzun zamandır ilk defa üç haneli rakamlar var. Bu üretici fiyat artışları maalesef tüketici fiyatlarına yansımaya devam edecek" dedi.
Ekonomistlerin değerlendirmeleri şöyle:
Mahfi Eğilmez (İktisatçı): TÜFE % 54,4, ÜFE % 105,1. Yanlış para politikasının bizi getirdiği yer.
Uğur Gürses (Ekonomi yazarı): Hangi yoksulorta gelirli buna dayanabilir? Şubatta gıda fiyat artışı yüzde 8.5 (yıllık yüzde 65)
Fatih Özatay (İktisatçı): Hamdolsun. Hem enflasyonu sıçrattık hem de cari açığı yükselttik.
Veysel Ulusoy (İktisatçı/Akademisyen): Gıdadaki KDV indirimi enflasyon oranını aylık bazda indirdi. Ama fiyatlar %5.44 arttı.
Mustafa Sönmez (İktisatçı/Yazar): Bu da oldu ; üretici fiyatlarının yıllığı %105’i aştı. ÜFE Şubat’ta 7.2 arttı. ÜFE ile TÜFE makası 51 puana çıktı.
Murat Kubilay (Finans uzmanı):
1 Aylık Enflasyon: Yüzde 4,81,
12 Aylık Enflasyon: Yüzde 54,44,
19 Yıllık Enflasyon: Yüze 767
1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değeri: 11,5 TL.
Kaynak: TÜİK
Hakan Kara (İktisatçı/Akademisyen): %50 asgari ücret artışı önümüzdeki ay itibarıyla enflasyon tarafından tamamen eritilmiş olacak.