Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesiyken eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması gerektiği yönünde konuşan Bülent Arınç hakkında harekete geçmeleri için hakimlere talimat verdiği öne sürüldü.
Karar Gazetesi yazarı Elif Çakır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arınç'ı eleştirdiği konuşmasında Anayasa'nın 138. Maddesini Bülent Arınç için işaret ettiğini yazdı.
ERDOĞAN: GEREKEN ADIMLARI NEDEN ATMIYORSUNUZ
Çakır, köşe yazısında Erdoğan’ın AK Parti Meclis grubu konuşmasında kullandığı şu ifadeleri hatırlattı:
"Buradan yargıya sesleniyorum… Diyorum ki; değerli yargı mensupları Anayasa’nın 138. maddesi beni ne kadar muhatap alıyorsa aynı şekilde benim dışımdakileri de muhatap alıyor. 138. maddeyi eze eze kullananlara karşı gereğini neden yapmıyorsunuz? Gereken adımları neden atmıyorsunuz?
Size birilerinin talimat verme hakkı var mı? Benim yürüyen davalarla ilgili ne kadar hakkım yoksa, ana muhalefettekilerinin de talimat verme hakkı yok. Bunun dışındakilerin de talimat verme hakkı yok. Bu talimatlar verilirken niçin gereğini yapmıyorsunuz? Atılan adımlar karşısında yargının sessiz kalmasını ben kabullenemiyorum."
SABAH GAZETESİ'NİN BAŞLIĞI
Bu ifadelerin yargıya talimat olduğunu söyleyen Çakır, Sabah Gazetesi'nde çıkan haberi örnek vererek şunları yazdı:
"İktidara yakın medya kurumundan da öğreniyoruz ki Sayın Erdoğan Bülent Arınç için yargıya talimat vermiş. Bu talimatı büyük, büyük puntolarla duyuruyor. Oldukça tuhaf, değil mi? Şu başlıktan siz ne anlarsınız?
'Başkan Erdoğan’dan Bülent Arınç’a sert tepki! Anayasanın 138. maddesini hatırlattı: Neden gereği yapılmıyor?'
Erdoğan, Arınç hakkında işlem yapmaları için hakimlere talimat veriyor, Anayasa’nın 138. maddesi üzerinden!
Erdoğan’ın çelişkilerle dolu, aynı konuda dün başka, bugün başka, yarın bambaşka istikamette yaptığı pek çok açıklaması var ama aynı konuşma içerisinde bu kadar çelişkiye düştüğü bir açıklama sanırım hiç olmamıştı."
ANAYASANIN 138. MADDESİ NE DİYOR?
MADDE 138. – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.
Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.