Auto-Created-3
20 Ocak 2022 ( 61 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan oyları azalınca çığlığı duydu, emeklilikte yaşa takılanlar için bir umut doğdu

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sigortalı olduktan sonra ‘oyunun kuralı değiştiği’ için iş hayatına başladığında vaat edilenden daha geç emekli olacak geniş bir kitle. Her siyasi görüşten, meslekten 'üyesi' var. 8 Eylül 1999’daki düzenlemeyle emeklilikleri ertelendi.

Düzenleme yapıldığında iktidarda olmayan AKP’nin yönetiminde geri adım atılmadı. Aksine 31 Mayıs 2006’da çıkarılan 5510 sayılı kanunla nihai emeklilik yaşı 65’e kadar çıkarıldı. Muhalefetin mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin teklifleri reddedildi.

Bugün özellikle iktidar medyasının "Müjde vermeye hazırlanıyor" diye çeşitli haberler yaptığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim 2018'de yaptığı bir konuşmada emeklilikte yaşa takılanlar için şöyle diyordu:

"Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan 1 milyonu memur diğerleri kendi hesabında çalışanlardan oluşuyor. Bu teklifi ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar liradır. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında toplamda 750 milyar lirayı buluyor.

'BÖYLE BİR YÜKÜ ÜLKEMİZİN SIRTINA BİNDİRMEYE HAKKIMIZ VAR MI?'

Biz ekonomide kurtuluş savaşı verdiğimiz dönemde böyle bir yükü ülkemizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye soruyorum. Bir tarafta stokçular fırsatçılar türedi, diğer tarafta bunlar türedi. Ne olacak, emekli olacak diğer taraftan başka işte çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna hak, adalet denmez. Bugün batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65 yaşın altına eyvallah etmiyor. Niye? Ülkeye maliyetleri çok çok fazla da onun için. Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bunun bedelini ödeyemez duruma düşünce emeklilik yaşını onlar da yukarı doğru tırmandırmaya başladılar."

CUMHURBAŞKANI KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLDU?

Öte yandan 1954 doğumlu olan Erdoğan, 1974 yılında SSK'lı olarak işe girdi. 3 Mart 2000'de emeklilik başvurusu yaptı ve 1 Nisan 2000'den itibaren emekli maaşı almaya başladı.

Ardından milletvekili ve başbakan olan Erdoğan, emekliliğini dondurduktan 2 yıl sonra ise Emekli Sandığı'na yaşlılık maaşı talebinde bulundu. 2006'da, yani 52 yaşından itibaren de Emekli Sandığı'nın birinci derece dördüncü kademesinden emekli oldu.

NE OLDU DA GÜNDEME GELDİ?

Son süreçteyse her geçen gün daha da artan hayat pahalılığına tepkiler yükselince, hükümet belki de bir seçim yatırımı olarak konuyu yeniden gündemine aldı. Ya da 'almış gibi' yaptı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "Öncelikli gündemimiz değil" açıklamasına rağmen AKP'den EYT ile ilgili açıklamalar devam etti. Son olarak AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “EYT’li kardeşlerimizin durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. İnşallah 2022 yılı içerisinde EYT’lilerle ilgili ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla (Vedat Bilgin) beraber paylaşacağız” dedi.

Bu noktada çoğu ankette iktidar partisinin oylarında düşüş görüldüğünü hatırlatmakta fayda var. 

TAKVİM GAZETESİ 'MASADAKİ SEÇENEKLERİ' DUYURDU

Hükümete yakınlığıyla bilinen Takvim gazetesi ise bugün masada olduğunu ileri sürdüğü seçenekleri okurlarıyla buluşturdu.

"8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanların içinde bulunduğu EYT grubunda sadece SSK’lılar değil, diğer sigorta kurumlarından prim yatırmış olanlar da bulunuyor. Örneğin; daha önce SSK’lı olmuş, ardından memuriyete geçmiş olanlar bulunduğu gibi; önce BağKur’lu, sonra SSK’lı olarak çalışanlar da var" denen haberde, şunlar kaydedildi:

"Bu sigortalıların hangi kurumdan emekli olacakları da ayrı bir çalışma gerektiriyor. Özellikle memur olanların Emekli Sandığı emeklilik şartlarını doldurmadan emekli olup olamayacakları da ayrı bir soru.

 YAŞ SINIRI KONULUR MU?

Kurum değiştirmemiş yani sadece SSK’lı olarak çalışmış olanlar için kademeli bir emeklilik formülü de masada bulunuyor. Buna göre; emeklilik için kadınların 20, erkeklerin 25 yılı doldurmuş olmalarına ve işe giriş tarihlerine göre 5000 ile 5975 prim sayısına ulaşıp ulaşmadığına bakılacak.

Burada primini dolduranların yıl şartını tamamlamalarına göre kademeli olarak emeklilik imkanına kavuşmaları da söz konusu olabilecek. Örneğin; 1998 yılında sigortalı olmuş bir erkek EYT’linin en az 5900 gün prim doldurması gerekiyor. Eğer yaş şartı konulmaz ise bu sigortalının primini tamamlayıp 25 yılı dolduracağı 2023 yılında emekli olabilmesinin yolu açılacak.

Tüm formüller ve alternatifler bir araya getirilerek bir karar verilecek. Özellikle hak sahiplerinin tespiti ve emekli edilme şartları öne çıkacak."

CHP ALANA ÇIKMIŞTI: BİZ ÇÖZECEĞİZ, SÖZÜMÜZ SÖZ

Ana muhalefet partisi CHP, geçtiğimiz hafta 81 ilde emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla birlikte alanlara çıkmıştı. 

İl başkanları tarafından okunan ortak açıklamada "Rantçıya, faizciye çalışan iktidar EYT sorununu çözmüyor, biz çözeceğiz. Sözümüz söz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, anayasamızın temel bir ilkesi olan sosyal devleti tüm toplum için hayata geçireceğiz. emeklilikte yaşa takılanlar ve tüm emeklilerimizin yıllarca hizmet ettikleri ülkelerinde hiçbir hakları gasp edilmeden, refah ve huzur içinde yaşayacağı bir ülkeyi hep birlikte kuracağız" denmişti.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Erdoğan ailesi Waffle işine girdi Arabistan’a devri sonrası Erdoğan’ın o sözleri gündem oldu Meral Akşener'in Rize ziyaretinde kavga çıkaranlardan biri AKP'li çıktı! Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a çok sert sözler