Auto-Created-3
01 Ekim 2021 ( 2324 izlenme )
Reklamlar

Hayatını kaybeden Oğuzhan Asiltürk hakkında her şey

Milli Görüş Hareketi’nin liderlerinden Oğuzhan Asiltürk, 1934 yılında Malatya’da doğdu. Turgut Özal ve Necmettin Erbakan gibi Türkiye siyasetini yön verecek siyasi liderler gibi o da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okudu.

Siyasete Milli Nizam Partisi’nde başladı. Necmettin Erbakan’ın kurucular listesinde yer verdiği Asiltürk aynı zamanda partinin İstanbul İl Başkanlığı’nı üstlendi.

Milli Nizam Partisi’nin kapatılmasının ardından kurulan Milli Selamet Partisi’nin 1973 yılındaki genel seçimlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soktuğu 48 milletvekilinden biri oldu

CHPMSP koalisyonunun Baykal’la birlikte mimarı

Bu seçimler sonrası kurulan Cumhuriyet Halk PartisiMilli Selamet Partisi koalisyonu onu ülke siyasetinin ana aktörlerinden biri haline getirdi.

CHP lideri Bülent Ecevit ve MSP lideri Necmettin Erbakan’ın kuracağı solmuhafazakar koalisyonu oluşturacak müzakereleri sonradan CHP Genel Başkanı olacak Deniz Baykal’la yürüttü. Ve herkesin kurulması imkansız gördüğü koalisyonu hayata geçirdi.

Ecevit’in başbakan, Erbakan’ın başbakan yardımcısı olduğu hükümette (26 Ocak197417 Kasım 1974) içişleri bakanlığını üstlendi.

Bu bakanlığı kısa olsa da 12 Eylül Darbesi öncesi kurulan Milliyetçi Cephe hükümetlerinde yaklaşık 3 içişleri ve sanayi bakanlıkları görevinde bulundu.

Darbede tutuklandı, yasak kalkınca vekil oldu

Darbe sonrası yaklaşık bir tutuklu kalan Asiltürk, diğer parti yöneticileri gibi siyaset yasağına uğradı.

7 yıl siyaset dışı kalan Oğuzhan Asiltürk, 6 Eylül 1987’de yapılan Anayasa Referandumu’nda evet oylarının yüzde 50,16 ile çıkması sonucu yeniden aktif siyasete döndü.

Aynı yıl yapılan Refah Partisi kongresinde Milli Görüş geleneğinin üçüncü partisinin genel sekreteri oldu ve 1987 seçimlerinde Malatya’dan milletvekili seçildi.

Kutsal İttifak’ın isim babası

Şevket Kazan ile birlikte Refah Partisi’nin en önde gelen iki isminden biriydi. 20 yaşında tanıştığı Necmettin Erbakan’ın sağ kolu olarak kabul edildi.

1974 yılında CHP ile kurulan koalisyonun müzakerelerini yürüten Asiltürk 90’lı yıllarda da müzakereci kimliği ile öne çıktı.

1991 Seçimleri’nde barajı kırmak için Milliyetçi Hareket Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile ittifak görüşmelerini yürüttü. Seçimlerde yüzde 16,62 oy olan ve Meclis’e 62 milletvekili sokan ‘‘Kutsal İttifak’’ isim babası da Asiltürk’tü.

Erdoğan’ın arkasında duran isim de oydu

Asiltürk’ün bir diğer kritik hamlesi 1994 Yerel Seçimleri öncesi geldi. Erbakan dahi sonradan Sanayi Bakanı olacak eski Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Ali Coşkun’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını isterken o Refah Partisi’nin genç il başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olması için parti yönetimini ikna etti.

40 yaşındaki Erdoğan, Bedrettin Dalan, Zülfü Livaneli, İlhan Kesici, Ertuğrul Günay, Hasan Celal Güzel ve Necdet Özkan gibi isimleri yenerken bu başarının mimarı ona güvenen Asiltürk’tü.

Refah Partisi’nin güçlü genel sekreteri 1996 Seçimleri’nden sonra Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller’i RefahYol koalisyonuna ikna eden isim olurken Milli Görüş’ün lideri Necmettin Erbakan’ı başbakanlığa taşıdı.

Gelenekçilerin lideri Asiltürk’tü

28 Şubat muhtırası sonrası koalisyon bozulunca kapatılan Refah Partisi sonrası kurulan Saadet Partisi içinde baş gösteren yenilikçigelenekçi kavgasının da ana aktörlerinden biri oldu. Erbakan ve Kazan gibi kendisinin de siyaset yasaklı olduğu dönemde Recai Kutan’ın Saadet Partisi’nin genel başkanı seçilmesi için uğraştı. Kutan, Gül karşısında galip gelirken yenilikçiler de partiden kopma aşamasını geldiler.

Abdullah Gül, Bülent Arınç, Recep Tayyip Erdoğan gibi partinin ağır topları Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurarken en ağır eleştirilerden biri ‘‘Bu tablo 28 Şubat’ın ürünü’’ diyen Asiltürk’ten geldi.

Saadet Partisi’nde Recai Kutan, Numan Kurtulmuş ve Mustafa Kamalak genel başkan olduğu dönemlerde bile iplerin hep Oğuzhan Asiltürk’te olduğu söylendi.

Asiltürk yeniden siyaseti tanzime hazırlanıyordu’

Saadet Partisi ülke siyasetinde çok güçlü bir etki oluşturamadığından yıllarca gözlerden uzak kalan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu ve Milli Görüş Vakfı Başkanı Oğuzhan Asiltürk, 2019 sonrası Adalet ve Kalkınma Partisi’nin etki alanını yitirmesi ile yeniden öne çıktı. 7 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini evinde ziyaret etmesi sonrası Saadet Partisi’nin son seçimde birlikte hareket ettiği Millet İttifakı’ndan Cumhur İttifakı’na geçeceği iddialarını beraberinde getirdi.

Asiltürk ve Erdoğan Nisan ayında bir kez de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü.

Haziran ayında sosyal medya hesabından attığı twitlerde ‘‘Millî Görüşçülerin görevi, hatası olanları kötülemek değil, onları uygun bir dille hak ve adâlete çağırmak’’ dedi ve bu sözleri Adalet ve Kalkınma Partisi ile işbirliği çağrısı olarak yorumlandı.

‘‘Benim gözetimimde liste hazırlanacak ve kongre başkanlığına sunulacak’’

Ancak ifadeleri bununla da sınırlı değildi. Açıklamalarında Saadet Partisi’nin yeniden kendin kontrolüne döneceğinin işaretlerini verdi:

‘‘Elbette toplumun maddî ihtiyaçlarını da dikkate alacağız. Ancak bunu yaparken Partiyi sadece toplumun karnını doyurmaya çalışan bir parti gibi göstermekten de kaçınacağız. Millî Görüşün partisini, diğer partilerden ayıran en önemli yönü, ahlâki ve mânevi değerlere bağlılığını ön planda tutmasıdır. Buna dikkat etmezsek Erbakan hocamızın ifadesiyle önce diğer partilerden biri gibi olur, sonra da yok oluruz. İnşallah, önümüzdeki kongrede alacağımız kararlarla, Saadet Partimiz, kuruluşundaki değerleri savunur hâle gelir. "Saadet Partisi, ona niçin oy vermiyorsunuz diye sorunca, gençler biz o partinin de bizim inançlarımızı, savunduğunu duymadık. Basında yer alan haberleri izliyoruz, o parti de diğer partiler gibi sâdece iktidarı tenkit ediyor diye cevap veriyor.

Allah'ın izniyle önümüzdeki kongrede, memleketimizin şu anda içinde bulunduğu sosyal ve siyâsi şartlara uygun olarak hizmet edecek bir teşkilat oluşturacağız. Güçlü bir Saadet Partisi teşkilâtı oluşturmak ve yukarıda durumlarını anlattığım gençleri, Millî Görüşe kazandırmak için, benim gözetimimde, geniş istişarelerle bir liste hazırlanacak ve kongre başkanlığına sunulacak.’’

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Asiltürk’ün bu çıkışlarından rahatsız olduğunu ima etse de geri adım atmadı. Ancak 13 Eylül’de COVİD 19 rahatsızlığıyla hastaneye kaldırılan Oğuzhan Asiltürk, bugün haya gözlerini yumdu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Salatalık Maskesi Yapmak İçin 4 Tarif AKP'de kopuş sanılandan daha büyük MHP’de Bahçeli’ye rakip çıktı Binali Yıldırım 10 milyon mektup yolladı