Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) peş peşe faiz indirimi kararı verdiği dönemde dolar/TL kuruyla doğru orantılı şekilde yükselişe geçen fiyatlar, 'kur korumalı TL mevduat desteği' sonrası döviz kurlarında gerileme yaşanmasına rağmen düşmedi.
Vatandaşlar indirim beklese de, birçok alanda tam aksine yeni zamlar yapıldı.
Yeni yılla birlikte doğalgaza yüzde 25, elektriğe yüzde 50 zam geldi. Elektrikte 150 kilovatsaatin üzerindeki kullanımlarsa yüzde 125 zamlandı. Ayrıca boğaz köprüleri ve Avrasya Tüneli geçiş ücretleri de arttı.
Bir dönem 'Türk basınının amiral gemisi' olarak anılan Hürriyet gazetesinde ise bu zamlar, birinci sayfada 'zam' olarak yer almadı. 'Yeni tarife', 'değişiklik' gibi kelimelendirmeler kullanıldı.
İktidara yakınlığıyla bilinen gazetelerden Yeni Şafak, birinci sayfada küçük bir yer ayırdığı haberi 'Elektrik ve gaza zam' başlığıyla duyurdu. Akşam gazetesi de buna benzer şekilde 'Konut gazına yüzde 25 zam' dedi.
Sabah ve Akit gazetelerinde haber birinci sayfada görülmezken, Türkiye gazetesi 'Doğalgaz ve elektrik desteği sürecek, faturanın yarısı devletten' başlıklı bir habere yer verdi. Haberde şunlar kaydedildi:
"Pandem, küresel talep ve dünyada hızla yükselen fiyatlar enerji sektöründe maliyetleri katladı. Yeni yılla birlikte elektrik ve doğalgaz zamlandı. Gazda artış yüzde 25 oldu. Elektrikte ise kademeli faturaya geçildi. Konutlarda aylık 150 kWh'ye kadar olan tüketim için yüzde 50, üstündeki kısım için yüzde 127 artış oldu.
Dünya piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömürün fiyatı 5, gazın ise 10 kat yükseldi. Bu maliyet artışları hazine tarafından sübvanse edilerek tüketiciye yansıtılmadı. Devlet, 160 milyar liralık fedakarlık yaptı. Destek bu sene de devam edecek. 2022'de gaz faturasının yüzde 50, elektriğin ise yüzde 25'ini yine hazine yüklenecek."