Auto-Created-3
20 Nisan 2019 ( 2285 izlenme )
Reklamlar

KHK ile atılanlar oy kullanamaz mı

AKP'den 31 Mart yerel seçimlerine dair tartışma yaratan bir adım geldi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yüksek Seçim Kurulu'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptıkları olağanüstü itiraza ilişkin, KHK ile kamudan çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içerir ek dilekçe sunduklarını bildirdi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini söyledi.

Mahkeme kararı ile kısıtlı olduğu tespit edilen 424 kişiyi daha belirlediklerini ifade eden Ali İhsan Yavuz, söz konusu seçmenlerin bulunduğu listeyi YSK'ya ilettiklerini kaydetti.

TARTIŞMA YARATTI

AKP'li Yavuz'un YSK'ya başvurusu ve açıklamaları ise yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Zira, Türkiye'nin her yeriinde KHK ile atılanlar bulunuyor.

Ve KHK ile atılanlar, 31 Mart yerel seçimlerinde, yalnızca İstanbul'da değil, Türkiye'nin her yerinde oy kullandı.

Bu yüzden...

AKP'nin bu başvurusu, bütün seçimleri de tartışmalı hale getirdi.

NE DEMİŞTİ

Öte yandan, konuyla ilgili olarak, Prof. Dr. Ali Ünal Emiroğlu, Yeni Mesaj gazetesindeki köşesinde, geçen sene dikkat çeken bir yazı yazmıştı.

Emiroğlu şunları ifade etmişti:

"Bu süreçte KHK'larla (Kanun Hükmünde Kararname) ihraç edilen devlet memurlarının sayısı hayli kabarık.
İhraç kararlarında, 'kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilâta yeniden kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler' hükmü bulunmaktadır.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 8.maaddesine göre kamu hizmetinden yasaklı olanlar seçmen olamaz. Seçemez ama, referandumda oy kullanabilir mi? Bunu yasaklayan bir hüküm yoktur. Seçme hakkı olmasa da oylama hakkı vardır; referandum yani halkoylamasında, evet/hayır şeklinde oyunu atabilir.

Anahtar soru: OHAL süreci bittiğinde seçme hakkı geri döner mi, yoksa bu hak mahrumiyeti süresiz midir?
Kamu hizmetlerinden yoksun bırakılma hallerini düzenleyen TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 53.madde gerekçesinde, 'hak mahrumiyeti' süresiz olamaz, hükmü vardır. Üstelik mahkûmiyet kararı olmaksızın OHAL KHK'sı ile ihraç edilenlerin OHAL'in kalkmasıyla yoksun bırakıldığı hakkına kavuşması hukuk gereğidir."


Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Hüsnü Mahalli: Uçuruma az kaldı; bu işin tek bir kurtuluşu var 'Erdoğan'ın sağlık durumu kötü' söylentisi nereden çıktı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan azalan vaka sayıları hakkında uyarı Emin Çölaşan: Yapmayınız Recep beyefendi, bunlar artık ucuz ramazan şovlarıdır