Virüsü anlamamıza ve onunla mücadele etmemize imkan tanıyan pek çok bilimsel araştırma yapıldı. Bu kapsamda koronavirüse yakalanma riskinizi artıran bir dizi faktör belirledi.
Kalpdamar hastalıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıkları olan kişilerin Kovid19'a karşı daha savunmasız olduğu belirlendi. Bilim insanlarının 'en savunmasız grup' olarak tanımladığı bu grup yapılan son araştırma ile tabiri caizse yeni üyeler kazandı.
ABD'de yapılan bir araştırma ile koronavirüsün tabiri caizse dostu olan bir durum daha belirlendi. Bilim insanları obezitenin koronavirüse karşı hayatınız ne kadar riske attığını belirledi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, Obezite, insanları diğer birçok ciddi kronik hastalık için risk altına sokmanın yanı sıra Kovid19'dan kaynaklanan ciddi hastalık riskini de artırıyor.
CDC'den yapılan açıklamaya göre, Obeziteye sahip olmak, Kovid19 enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatış riskini üç katına çıkarabiliyor. Obezitenin akciğer kapasitesini azalttığı ve nefes darlığına, göğüs ağrısına ve daha fazlasına yol açabileceği belirtiliyor.
Ayrıca, obezitenin Kovid19 durumunda zararlı olabilecek bozulmuş bağışıklık fonksiyonu ile de ilişkili olduğunun altı çiziliyor. Texas Üniversitesi ve WisconsinMilwaukee Üniversitesi'nden bilim insanları ise durumun bilinenden daha da vahim olduğunu belirledi.
Dünya çapında 154 ülkeden yetişkinlerdeki Kovid19 ölüm oranı ve aşırı kilo arasındaki ilişkileri analiz eden ekip ülkelerdeki obezite oranlarını karşılaştırdı ve oldukça korkutucu bir sonuca ulaştı.
Buna göre, bir ülkedeki obezite oranı diğer bir ülkeye kıyasla yüzde 1 fazla ise bu o ülkedeki koronavirüs kaynaklı ölüm oranının yüzde 3.5 oranında daha fazla olması anlamına geliyor.
Pandemi döneminde obezitede bir artış görüldüğünü belirten uzmanlar aşırı kiloluların Kovid19 hastalığını kötü geçirdiğini ve yoğun bakım ünitesinde yatış süresinin daha uzun sürdüğünün altını çiziyor.
Peki obezite ile nasıl mücadele edilebilir. Uzmanlar sağlıklı yaşam ve egzersizin olmazsa olmaz olduğunu belirtiyor. Bilim dünyası bu duruma da çare bulmak için çalışmalar yürütüyor.
Geçtiğimiz aylarda obezite tedavisine ilişkin 16 ülkede yapılan bir araştırma, diyabet tedavisinde kullanılan bir ilacın vücut ağırlığını yüzde 20'ye kadar azaltabildiğini gösterdi.
New England Journal for Medicine'de yayınlanan araştırmaya göre, daha önce sadece kilo verme ameliyatı ile gerçekleşebilecek düzeydeki kilo kaybı, ilk kez ilaçla elde edildi
Çok sayıda üniversitenin katılımıyla 16 ülkede yaklaşık 2 bin kişiyle 68 haftada yapılan araştırma, Semaglutide adlı ilacın, obezitenin tedavisinde etkili olduğunu gösterdi. Vücudun beynin iştah düzenleyicisi sistemini ele geçirmesini sağlayan ilaç, açlık hissi ve buna bağlı olarak da kalori alımını azaltıyor.
Araştırmanın yazarlarından Londra Üniversitesi Akademisi Obezite Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Rachel Batterham, konuya ilişkin, "2,4 mg Semaglutide alan kişilerin dörtte üçü, vücut ağırlıklarının yüzde 10'undan fazlasını, üçte biri de yüzde 20'den fazlasını kaybetti. Başka hiçbir ilaç bu kadar kilo verdirmeyi başaramadı. Bu gerçekten de oyunun kurallarını değiştirici." dedi.