Milli Piyango son dönemde sıkça tartışmalara neden oluyor. Milli Piyango konuşulmaya devam ederken, Ekşi Sözlük'te açılan, "Milli Piyango'da hile iddiası" başlıklı gönderiye yüzlerce yorum yapıldı. 65 sayfayı geçen yorumlarda, paylaşılan bir video ise dikkat çekti.
Milli Piyango son dönemde sıkça tartışmalara neden oluyor.
Sayıştay raporlarında da, 2012'den bu yana çekilişleri televizyondan canlı yayımlamayan Milli Piyango, kusurlu bulunarak, "güven" sorununa işaret edilmişti.
Milli Piyango konuşulmaya devam ederken, Ekşi Sözlük'te açılan, "Milli Piyango'da hile iddiası" başlıklı gönderiye yüzlerce yorum yapıldı. 65 sayfayı geçen yorumlarda, paylaşılan bir video ise dikkat çekti. Videoda, Milli Piyango'da yapıldığı iddia edilen "hile"nin ayrıntılarına yer verildi.
Milli Piyango'da "hile" iddialarını CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da TBMM'ye taşımış, bir araştırma önergesi vermişti. Tarhan, “Milli Piyango'da şaibeli olaylar yaşanıyor. Liyakat ve şeffaflık yok oldu'' demişti.
Milli Piyango'nun "güvenilirliği" tartışılmaya devam ederken, Milli Piyango Genel Müdürü Muammer Çolak'ın, geçen Cuma günü görevden alınması dikkat çekti. Çolak'ın yerine Bekir Yunus Uçar atandı.
O "HİLE" İDDİALARI...
Peki, Ekşi Sözlük'te çokça konuşulan o video ve iddialar neydi?
Süper Loto'nun 25.01.2018 tarihli çekilişinin ele alınmasıyla başlayan videoda, kritik iddialar dile getiriliyor.
Milli Piyango'nun sitesinde o dönem yayımlanan kazanan biletin, saat kısmının karalandığı görülüyor. Taranarak siteye konan biletin, karalanan saat kısmı, fotoşop programı yardımıyla çözülmeye çalışılıyor. Ancak biletin karalanan kısmında, rakam çıkması gerekirken, onun yerine iki boş kutunun çıktığı fark ediliyor.
Ayrıca kuponun oynandığı tarihin, çekiliş günü ile aynı olduğu da görülüyor.
Kazanan kupon için, makinenin saat ayarlarının kapatıldığı, çekiliş yapıldıktan sonra ise çıkan rakamların yazılarak oynandığı iddiaları dile getiriliyor.
Öte yandan, Milli Piyango'nun, bilette saat karalama olayına daha önce gitmemesi, söz konusu kupon için böyle bir yola başvurması da dikkat çekiyor.
Biletin üzerinin karalanması şu şekilde:
(Biletin kapatılan kısmında rakam yerine iki kutucuk bulunuyor)
Olması gereken ise şu şekilde: (Örnek)
Öte yandan, normal şartlarda, loto tutturulduğunda lotoyu kazanan kişi, lotonun arkasına imza ya da adını yazmak zorunda veya Noter tasdiki olmalı ki, kuponun, kuponu tutturan kişiye ait olduğu garanti altına alınsın. Ancak, 25.01.2018 tarihli kuponun arka yüzünde kazananın ismi ya da imzası bulunmuyor. Ayrıca kuponda, ödemeyi yapan kişinin soyadının Çakır olduğu, ancak kaşenin olmadığı ileri sürülüyor.
Milli Piyango'nun organizasyon şemasında ise, soyadı Çakır olan bir kişi bulunuyor: Loto Dairesi Başkanı Murtaza Çakır...
Kısacası, kazanan kuponun arkasının boş olduğu, kaşenin de gerçek olmadığı iddia ediliyor.
Milli Piyango'nun sitesinde ise, 25.01.2018 tarihli kuponun Erzincan'da oynandığı görülüyor.
BAŞKA BİR İDDİA
Vidoeda, bir diğer iddia ise, 04.05.2015 tarihli On Numara çekilişi bulunuyor.
Kazanan kuponu ilginç kılan ise; 13 kez aynı yerde aynı kişi tarafından oynanıyor olması... Kuponu kazanan kişinin Muğla'nın Yatağan ilçesinden Kamil Kaptan bayiinde oynadığı görülüyor. Öte yandan, Kamil Kaptan'ın 04.05.2015 tarihli çekiliş dışında; 18.02.2013, 20.06.2016, 26.06.2017 tarihli On Numara çekilişlerinde ve 07.12.2016 tarirhli Şans Topu çekilişinde "kazandırdığı" fark ediliyor.
Ayrıca, aynı rakamların tam 80 kere oynandığı, 9 rakamın banko olarak yer aldığı, geri kalan sayıların ise 1'den 80'e kadar sıralandığı da ileri sürülüyor. Videoda, bu şekilde, 12 kez 10 tutturulduğu, 68 kez ise 9 tutturulduğu iddia ediliyor.
Bu kuponda ise ilk kupondakinin aksine; imzasız kaşe ve "bedeli ödenmiştir" yazısı okunabiliyor. Muğla Şube Müdürü Taki Torun'un ismi de kuponun arkasında fark ediliyor.
BİR BAŞKA İDDİA...
Videoda bir diğer iddia da dikkat çekiyor.
27.02.2016 tarihli kazanan iki Sayısal Loto kuponu bulunuyor. İlginç olan ise, aynı rakamlar iki kupon halinde, aynı saatlerde aynı bayiiden oynanıyor.
Öte yandan, kazanan rakamların iki kuponda da aynı kolonda, yani "e" kolonunda oynandığı fark ediliyor.
Milli Piyango'nun yayınladığı listeye göre, büyük ikramiyeyi tutturan Ankara'daki iki talihli, Ankara, Çankaya'daki "Akay Mak. Tic. Ltd. Şti." isimli bayiden oynadı.
Bu kuponla beraber, çekilişten önce çıkacak rakamların belirlendiği ve böylece bu rakamlara oynandığı da iddialar arasında yer alıyor.
İki kuponda da kazananın ismi ya da adresi bulunmuyor. İkramiyeyi ödeyen müdürün imzası ve kaşesi de bulunmuyor.
Bu yöntemle, Milli Piyango'nun vatandaşlara ikramiyeyi vermemeye çalıştığı, lotoyu kendisinin oynayıp, çıkmış gibi gösterdiği ileri sürülüyor.
Öte yandan, Milli Piyango çekilişleri daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ve kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu...
Kaynak: Odatv