Auto-Created-3
02 Ocak 2019 ( 5645 izlenme )
Reklamlar

Sabih Kanadoğlu'ndan YSK AÇIKLAMASI!..

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, anayasanın 76. maddesi uyarınca seçim yasalarında yapılan değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağı hükmüne işaret etti. 


YSK’nın seçimlerin dürüst şekilde yapılmasından sorumlu olduğunu anlatan Kanadoğlu, Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören torba kanunla dahi yapılsa YSK üyelerinin görev süresini uzatmanın “seçim yasasında değişiklik” olduğunu kaydetti.

‘BU YIL UYGULANAMAZ, VERECEĞİ KARARLAR HÜKÜMSÜZ KALIR’

YSK’nin oluşumunun hangi yasada düzenlenirse düzenlensin bunun kapsamının seçim yasası olduğuna işaret eden Kanadoğlu, “Seçimi ve seçimi yürütecekleri düzenleyen, çalışma düzenini kuran her yasa seçim yasasıdır. Bu nedenle bu torba yasa ile uzatılma olayı elbetteki bir yıl uygulanmaması gereken bir hükümdür. Ve süresi dolanların görev süresi bitmelerine rağmen göreve devam ederek karar vermeleri, YSK’nin vermiş olduğu bütün kararları geçersiz hale sokacaktır” dedi.

EMİNAĞAOĞLU: ‘YSK’DA SEÇİM YAPILMASI ŞARTTIR’

Emekli Yargıç, Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, YSK’de Başkan ile 5 üyenin görev süresini bir yıl uzatan yasa değişikliğinin “seçim yasası” kapsamında olduğunu belirterek, bunun 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle uygulanamayacağını kaydetti. YSK üyelerinin görev sürelerinin anayasada değil 1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Yasa’da düzenlendiğini anımsatan Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

‘YSK’DA YAPILAN DEĞİŞİKLİK SEÇİM YASASI KAPSAMINDADIR, BU YIL UYGULANAMAZ’

“YSK ile ilgili düzenlemeler, YSK’nın yetki ve görevleri konusu 298 ve 7062 sayılı Yasalar kapsamında kalmakta olup, bu yasalar da Anayasada belirtilen seçim yasaları kapsamındaki yasalardır. Bu hükmün Anayasa’nın 67/son maddesi nedeniyle 2019 yılındaki seçimlerde uygulama yeteneği bulunmadığından, 7159 sayılı Yasa kapsamında kalan YSK Başkan ve bazı üyelerinin görev sürelerinin 2019 yılı Ocak ayında dolduğunun gözetilmesi ve bu konuda yetkili ve görevli Yargıtay ve Danıştay tarafından seçim yapılması için 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla YSK, Yargıtay ve Danıştay’a başvuru yapılmıştır.”

Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, Anayasa’nın 67/son maddesi hükmü karşısında, bu değişikliğin 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler yönünden uygulanma yeteneği olmadığını kaydederek YSK, Danıştay ve Yargıtay’a başvurdu. YSK’dan bu durumu Yargıtay ve Danıştay’a bildirmesini isteyen Eminağaoğlu, bu konuda Yargıtay ve Danıştay tarafından da gerekli olan üye seçimlerinin yapılmasını istedi.

YSK ÜYELERİNİN GÖREV SÜRELERİ UZATILMIŞTI

TBMM Genel Kurulu’nda 27 Aralık 20018’de kabul edilen yasa değişikliği ile “Kurul üyelerinden; 2019 yılında görevi sona ereceklerin yerine 2020 yılı Ocak ayında, 2022 yılında görevi sona ereceklerin yerine ise 2023 yılı Ocak ayında yenileme seçimi yapılması” öngörüldü. Bu yolla, 31 Mart seçimleri öncesinde görev süresi dolan YSK Başkanı Sadi Güven ve 5 üyenin görevleri bir yıl uzatılmış oldu.

Kaynak: Cumhuriyet

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İsmailağa Cemaati kararını açıkladı Ali Babacan nerede görüldü Diyanet Başkanı Ali Erbaş yoksulluğa çareyi böyle buldu! Neden ‘Bir Başkadır’?