Türk lirasındaki değer kaybı her geçen gün artıyor. Son olarak Japon bankası Nomura, hazırladığı raporda Erdoğan hükümetinin beş aşamalı bir plan yürüttüğünü; ilk üç adımın hayata geçirildiğini ileri sürmüş, son iki adımın ise 'dış politika vakası' ve OHAL' olarak sıralamıştı. Japon bankasının iddiasına yakın bir iddia ise, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç'ten gelmişti. Özgenç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ekoonomik buhrana dikkat çekmiş ve, "Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki süregelen değer kaybı, “AĞIR EKONOMİK BUNALIM” sonucunun ortaya çıkacağı süreci başlatmıştır. Bu nedenle kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OLAĞANÜSTÜ HÂL ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir" ifadelerini kullanmıştı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan Nureddin Nebati'nin, Habertürk yazarı Sevilay Yılman'a verdiği görüşleri değerlendirdi. Akşener, Japon bankasının raporu ile Prof. Özgenç'in sözlerini de yorumladı. Akşener, olası bir ekonomik OHAL durumunda Türkiye'nin iflas edebileceğini söyledi.
Akşener'in açıklamalarından satır başları şöyle oldu:
Sayın Nebati Bey'in konuşmasını okudum. Sayın Erdoğan'a bağlı olduğunu söylüyor. Dolayısıyla o ne derse olur diye açık açık söylemiş. Güzel bir şey şeffaflık.
"Çin modeli değil" dediği zaman Sayın Erdoğan'ın bunu nasıl tanımlayacağı problem olur. Çünkü buradan uyarayım, bu konuda lideriyle konuşmasında fayda var. Sayın Erdoğan faizle ilgili Nass dedi. Bu yeni bir tarif.
Asıl vahim olan ekonominin başına getirilen bu arkadaşımızın ortaya koyduğu "İnşallah Maşallah" üzerinden bir tarif var. Ekonomi böyle yönetilemez. Ekonomi temennilerle yönetilemez. Ekonominin başına, oranın patronu olmak üzere getirilen kişi temenni ederek ekonomiyi canlandıramaz, yönetemez. Kendi varlığı üzerinden kefalet ortaya koyamaz. Ben bu konuşmaları büyük bir ciddiyetsizlik olarak görüyorum. Hükümeti, sayın bakanın şahsında acilen ciddiyete davet ediyorum. Bir devlet krizi yaşanıyor. Ciddiyete davet ediyorum ve konuşmalarına dikkat etmelerini öneriyorum.
Bugün itibarıyla dış güçleri iki günlük bir sürede kenara koymuşlar. İki görüş geldi dünden itibaren. Birincisi Japon bankasının raporu, ikincisi İzzet Özgenç hocanın Duvar gazetesinde ortaya çıkan yorumu.
İzzet Özgenç hocamız aynı zamanda hukuk profesörüdür ve etkili bir hocadır. "Olağanüstü hal ilan edilebilir" diye bir kavram var. Dış güçler bırakılmış bir kenara, iç güçlere gelmiş iş. İç güçler dediğiniz zaman, sermaye kontrolünden başlayarak bankadaki dolarlara yani vatandaşın dolar mevduat hesaplarına kadar bazı adımların atılabileceği gibi bir endişe yaratır ki, bu Türkiye'nin iflas etmesine sebep olur. Bu konuda herkesi ciddiyete davet ediyorum. Sakın ha öyle bir el uzatma olmasın!