Batman'da koronavirüs vaka sayısındaki artış korkutucu boyutlara ulaşırken, kentteki yoğunluğu gösteren harita bir aylık sürede neredeyse tamamen kırmızıya büründü.Koronavirüs pandemisinin en çok vurduğu illerin başında gelen Batman'da hızlı vaka artışının önüne bir türlü geçilemiyor. Batman Bölge Devlet Hastanesinde test yaptırmak isteyenler uzun kuyruklar oluştururken, her gün yapılan 500 testin yarısının pozitif çıktığı iddia ediliyor.
Şu ana kadar Batman'daki vaka sayısının 6 bin 500 olduğu ifade edilirken, 2 bini aktif olmak üzere yaklaşık 12 bin kişinin takip edildiği belirtildi.
NORMALLEŞME DÖNEMİ İLE BİRLİKTE VAKALAR ARTTI
Özellikle normalleşme döneminin başladığı 1 Haziran'dan itibaren tedbirlerin unutulduğu Batman'daki vaka artışı, Sağlık Bakanlığının vakaların bulunduğu bölgeleri gösteren 'Hayat Eve Sığar' (HES) uygulamasındaki haritaya da yansıdı. 6 Temmuz ve 8 Ağustos tarihlerinde alınan iki harita görüntüsü, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
YOĞUNLUK HARİTASI KIRMIZI RENGE BÜRÜNDÜ
Son 1 aylık sürede Batman haritasının neredeyse tamamı "kırmızı" renge büründü. Kent merkezinin yanı sıra ilçelerde de durum farklı değil. Kozluk ve Sason ilçesinde son 24 saatte tam 16 adres karantinaya alındı. Batman'ın Kozluk ilçesinde 14, Sason ilçesinde de ise 2 evde yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina uygulanmaya başlandı.
TÜRKİYE'DE SON DURUM
9 Ağustos tarihinde açıklanan 24 saatlik verilere göre; 15 kişi hayatını kaybetti ve toplam vefat sayısı 5 bin 844'e yükseldi. 1182 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 240 bin 804'e yükseldi. Son 24 saatte tedavisi tamamlanan 1103 hastanın daha taburcu olmasıyla, toplam iyileşen hasta sayısı 223 bin 759'a yükseldi. Toplam test sayısı 5 milyon 263 bin 816, ağır hasta sayısı 596, hastalarda zatürre oranı yüzde 8,1 oldu.
Konya Tabip Odası Başkanı Çetin: Vakalar bu hızla devam ederse 112 çalışanları yetişemez!
Konya Tabip Odası Başkanı Eyüp Çetin, normalleşme sürecinin ardından kentteki corona virüs vaka sayıları artışına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Çetin, “Bayramda yaşanan görüntülerin etkisini 1 hafta sonra görmeye başlayacağız. Kentte vaka artışı bu hızla devam ederse 112 sağlık çalışanları vakalara yetişemez” dedi.
Normalleşme sürecinin ardından Konya'da da Koronavirüs vaka sayıları arttı. Kurallara uyulmadığı takdirde vakaların her geçen gün artacağını dile getiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin Sözcü'den Müslüm Evci'ye konuştu. Çetin şunları söyledi:
"Kentimizde Koronavirüs vaka sayıları son günlerde ciddi bir artış eğiliminde. Kurban Bayramı'nın etkilerini de bu hafta sonu itibariyle görmeye başlayacağız. Eğer vaka sayıları bu hızla yükselmeye devam ederse 112 sağlık çalışanları vakalara yetişemez."
"Her vatandaş gibi doktorlar olarak bizler de endişeliyiz"
Vaka artışlarından dolayı birçok sağlık çalışanının endişe duyduğunu belirten Çetin şöyle konuştu:
"Konya’daki sağlık çalışanlarımız ve hekimlerimiz gerçekten çok yoruldu. Hastalığa yakalanan çok arkadaşımız var. Her vatandaş gibi doktorlar olarak bizler de endişeliyiz. Geçen gün bir pazara gittim. Satıcının da alıcının da maskesi çenesinin altında. Denetimlerin bir gün değil, her gün yapılması gerekir. Cezai yaptırımların olması lazım. Korona ile böyle mücadele edemeyiz."
Doktorların durumu
Bazı doktorların emekliliğe ayrılmak istediğini aktaran Çetin şöyle devam etti:
"Özellikle enfeksiyon, göğüs hastalıkları ve dahiliye doktorları emekliye ayrıldı. İstifa ve emekliliğe ayrılmak ilk 3 ay yasaklanmıştı. Bu yasak kalkınca, insanlar haklarını kullanmaya başladı. Ortopedi doktorlarından Korona vakasına bakanlar, nöbet tutanlar var. Buna rağmen şu an Konya’da bir doktor açığı yok. Doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın bugün için moral ve motivasyon eksiklikleri var. Mesela sağlıkçılarımız her ay aldıkları döner sermayeyi bu ay alamadı."
Sınır getirin çağrısı
Konya'da hala kurallara uymadan toplu organizasyonların yapıldığına dikkat çeken Çetin sözlerini şöyle bitirdi:
"Emin olunabilir ki, maske kişiyi hastalığa karşı yüzde yüz koruyor. Konya’da hala düğünler, asker uğurlamaları ve diğer toplu organizasyonlar yapılıyor. Bu gibi toplu alanlarda insanların sosyal mesafe kuralına uyabilmesi mümkün gözükmüyor. Bugün için yasaklar durmuş olabilir ama bunlara da bir sınırın getirilmesi gerekir."