Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, yerli otomobil lansmanında üretici TOGG üyeleri arasında yer alan İnan Kıraç’ın sahneye çıkmadığına dikkati çekerek, “Bundan 34 ay önce Kıraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sağlık sorunları nedeniyle projeden çekilmek istediğini bildirmişti. TOGG'da elektrikli minibüs, otobüs gibi ticari araçlar üreten tek otomobil sanayicisi Kıraç, törene gölge düşürmemek için 'ayrılma kararını' ilan etmeyi ötelemiş” ifadesini kullandı.
Yılmaz, BMW distribütörlüğünün yanı sıra, çelik yatırımları da bulunan Borusan’ın Kıraç'ın şirketi Kök Grubu'nu devralabileceğini iddia etti.
Yılmaz’ın “5 ‘babayiğit’ sahneye eksik kadroyla çıktı” başlıklı yazısı şöyle:
“Gebze'de ‘Bilişim Vadisi’nde yapılan görkemli tanıtımla, tek bir merkeze kilitlendik!
Milli kaynaklarla üretilecek ‘Türkiye'nin Otomobili’ hayali, küresel inovasyon ligine katılım hedefiyle gerçekleşiyor.
25 Haziran 2018'de yüzde 5 hissesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) ait olan; yüzde 19'ar hisse ile Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu'nun ortaklığında kurulan Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (TOGG) üreteceği yüzde 100 elektrikli otomobil CSUV; 2022 yılında piyasaya çıkacak.
Törende anons edilen ‘5 babayiğit’ sahneye eksik kadroyla çıkıyor.
Bu proje için Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç'ın kurduğu Kök Grubu sahnede yer almıyor.
Bundan 34 ay önce Kıraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sağlık sorunları nedeniyle projeden çekilmek istediğini bildirmişti. TOGG'da elektrikli minibüs, otobüs gibi ticari araçlar üreten tek otomobil sanayicisi Kıraç, törene gölge düşürmemek için ‘ayrılma kararını’ ilan etmeyi ötelemiş.
Karsan'ın büyüme modelinde uluslararası piyasalar yer alıyor.
SÜPER TEŞVİK YAĞDI
2007 yılında TOGG ortaklığına, Borusan Holding de girmek istemişti.
Otomobilin hammaddesi çelik olduğundan, BMW distribütörlüğünün yanı sıra, çelik yatırımları da bulunan Borusan, Kıraç'ın şirketi Kök Grubu'nu devralabilir!
Bu arada ‘Anadolu ve Zorlu Grubu küçülürken, Borusan'ın mali durumu da çok parlak değil’ diyenler az değil…
ÖN ÖDEMELİ MODEL
Sabit yatırım tutarı 22 milyar TL öngörülen TOGG'a devletin desteği tam.
Süper teşvikler açıklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOGG'a ilk ön siparişi 'şahsı adına' verdi.
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası 'Biz de Türkiye'nin Otomobili'ni alırız' dedi.
Yılda 175 bin adet kapasiteli TOGG'a ön ödemeli finansman modeli de tanınabilir.
Törenin kalbi kırıklarının; Bursa'yı otomotiv üretim üssü hale getiren uluslararası yatırımcılar olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım.
Son 6 yıldır 'kıdemli başkan yardımcısı' olarak çalıştığı Bosch'un Almanya'daki merkezinden transfer edilen TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, CSUV'u otomobilden fazla 'yaşam alanı' olarak sunuyor.
'Sınıfının en uzun aks mesafesine sahip olmanın getirdiği avantaj ile 5 kişilik bir aileyi rahat ve konforlu bir şekilde ağırlayacak. Kabin içindeki yüksek baş mesafesi ve sınıfının en uzun diz mesafesi sayesinde bir üst sınıfın konforunu sağlayan geniş ve ferah iç mekân…' cümlelerini dinleyince, yüzümde beliren tebessümün nedenini anlatayım:
Koç Grubu Otomotiv Grubu'nun ilk başkanı merhum Bernar Nahum'dan, 19671984 yılları arasında satışı süren ilk yerli otomobil markası Anadol'un hikayesini dinlemiştim.
Nahum, Anadol tasarımına yaptığı müdahaleyi açık bir dille anlatmıştı; sansürleyerek aktarıyorum:
'Bizim hanımların fizyonomisine uygun değil. Koltuklar dar olmasın!'
Erkekler sanki tığ gibi! Cinsiyetçi bir yaklaşımmış…"