Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süre sağ kolu olarak görev yapan ve Erdoğan'ın metin yazarlığını yapan Aydın Ünal, Ankara'da yeni bir mekan tutuklarını ve kapılarının herkese açık olduğunu belirti. Ünal'ın çıkışı, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'dan sonra AKP içinde yeni bir yapılanmanın sinyali olarak yorumlandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski metin yazarı ve eski AKP Ankara Milletvekili Aydın Ünal, Ankara’da yeni bir topluluğun mesajını verdi. Aydın Ünal, "Bağımsız/bağlantısız muhabbet arzulayan herkese kapımız açık" diyerek gençleri işaret etti.Ünal sosyal medyada şu mesajı paylaştı:"Ankara Kalesi’nde, Ahi Elvan Camii’nin buram buram Selçuklu kokan gölgesinde bir mekan kiraladık. Badanasını temizliğini kendimiz yaptık. Sınırsız çay eşliğinde bağımsız/bağlantısız muhabbet arzulayan herkese kapımız açık. Gençlerin ise başımızın üzerinde yeri var." AKP'li Ünal'ın mesajı, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski bakan Ali Babacan’ın partilerini kurmasının ardından AKP’de yeni bir hareket olarak yorumlandı.
Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Ilgardere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler sevk edildi.
Çanakkale'de orman yangını
Galeri: Çanakkale'de orman yangını
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Pakdemirli: Yangına şu an 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz
Gazetecilere yangınla ilgili olarak açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti, tüm ekiplerimiz orada, çalışmalarımız sürüyor. İlk yangın çıkış anı 14:50 gibi görünüyor. Çanakkale Gelibolu Pazarlı köyünde. Saat 15.00 itibarıyla yangına müdahale edilmiş durumda. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz. Ben de gelişmeleri yakından takip ediyorum" dedi.
Vali Aktaş: Bazı köyleri boşaltabiliriz
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda bazı köyleri tedbir amaçlı boşaltabiliriz" dedi.
Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu
Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu. Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi.
Şiddeti rüzgarın müdahale çalışmalarını zorlaştırdığını söyleyen Gökhan şunları kaydetti:
"Çok yoğun bir rüzgar var. Şu an itibarıyla Kumköy, Yalova gibi köyleri etkilememesi için çalışma yapılıyor. Burada rüzgarın olması çok önemli. Umarız hava giderek düşer ama şu anda sıkıntı devam ediyor. En önemli unsur köyün ve ormanın etkilenmemesi. Gerekli görülürse köyler boşaltılabilir. Rüzgar nedeniyle helikopterler su alırken zorlanıyor. Şu anda havadan ve karadan müdahale ediliyor. Mühim olan önünün kesildiği noktadan sonra ileriye sıçramaması. En büyük risk kozalakların ileriye fırlamaması."
Gökhan, saat 19:10 sularında katıldığı Habertürk TV canlı yayınında Kumköy ve Yalova köylerinde şu an için bir tahliye işleminin söz konusu olmadığını duyurdu.
Validen yeni açıklama: Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ilerleyen dakikalarda Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı yeni açıklamada ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan seferber edildiğini söyledi.
Bölgede rüzgarın etkisini sürdürdüğünü aktaran Aktaş, "Bölgede iki köy var, alevler bazen yaklaşıyor ama şu anda çok büyük tehdit edecek durum yok. Biz de en yakın noktasındayız yerleşim yerinin. Yangın köylerden birinden iyice uzaklaştı, diğerine de yaklaşma durumunda gereği yapılır. Tarihi bölgeye ilerlememesi için arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyorlar. Şu ana kadar belli bir bölgede tutuldu" ifadesini kullandı.
Aktaş, yangının ne kadar alanda etkili olduğunu yönelik henüz bir tespitin bulunmadığını, herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın da olmadığını kaydetti.
Pakdemirli: Yerleşim yerleriyle ilgili bir problem yok
Daha sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kameralar karşısına geçti ve gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Gece de bu mücadelemize devam edeceğiz gibi gözüküyor. Rüzgarın şiddeti yangını belli noktalarda kontrol altına almamıza imkan vermiyor. Ilgardere köyü yakınlarında başladı" bilgisini veren Pakdemirli, şöyle devam etti:
"Doğu'dan Batı'ya doğru geliyor. Rüzgar sürekli yön değiştirdiği için farklı noktalarda sıçramalar var. Tüm ekiplerimizle hem yerden hem havadan bu yangını kontrol etmek için çalışmamızı sarf ediyoruz. Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi gözüküyor. Önemli olan bunu bir an evvel durdurmak. Yerleşim yerleriyle ilgili bir problem yok. Rüzgarın yönü değişmezse olmayacak gibi gözüküyor. Eğer ihtiyaç olursa, gerekli görülürse bu köylerle ilgili tedbirlerimizi alırız."
PAKDEMİRLİ: GECE DE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ GİBİ GÖZÜKÜYOR
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında çıkan orman yangınına, karadan müdahale sürerken, bölgeye gelip incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalışmaları koordine etmek için sabaha kadar bölgede kalacağını söyledi. Pakdemirli, şu an için yerleşim bölgeleri ile ilgili bir tehlike olmadığını ifade etti.
Bölge üzerinde 2 uçuş yaptığını belirten Bakan Pakdemirli, bir ağacın dahi yanmasını asla istemediklerini, bütün ekiplerin bir ağaç daha az yansın diye gayret ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Öncelikle ben tüm orman teşkilatı arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Görünen o ki gece de bu mücadelemize devam edeceğiz gibi gözüküyor. Yangın belli alanları etkilemiş olmasına rağmen kontrollü gibi gidiyor ancak rüzgarın tabii ki çok yüksek seviyelerde olması yangını belli noktalarda kontrol altına almamıza olanak vermiyor. Yangın benim beklediğimden daha iyi durumda, öyle söyleyebilirim. Tabii ki ilerleyen saatlerde değişen meteorolojik koşullar işimizi kolaylaştırabilir ya da zorlaştırabilir."
'ŞU ANA KADAR 300 HEKTARA YAKIN ALANI KAYBETMİŞ GÖRÜNÜYORUZ'
Bakan Pakdemirli, alevlerin doğrudan batıya doğru ilerlediğini belirterek, "Özellikle hem güneyde hem de kuzeyde sıçradığı taraflar var. Rüzgar sürekli yön değiştirdiği için farklı farklı noktalarda sıçramalar var. Şu anda yapabileceğimiz hava araçlarıyla tüm müdahaleyi yapıyoruz. Türkiye'deki hava araçları filosunun neredeyse toplamı burada ve müdahale ediyor. Zaten belli bir doğal sınırına da ulaşmış vaziyette. Bunun zaten daha da fazla bir kalabalığı böyle bir yangın alanı özelinde yönetilemez. Tüm ekiplerimizle hem yerden hem havadan biz bu yangını kontrol etmek için çabamızı sarf ediyoruz. Tekrar etmek gerekirse 2 uçak, 20 helikopter, 118 arazöz, 20 dozer ve 510 personelle buna müdahale etmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi görüyoruz. Burada önemli olan bir yerlerde durdurmak. Bir miktar daha alan kaybedebiliriz ama önemli olan bunu bir an evvel durdurmak. Tüm çabamız ve gayretimiz bunun içindir" diye konuştu.
'ŞİMDİLİK YERLEŞİM ALANLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİR TEHLİKE YOK'
İHA'larla bilgi akışının devam ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Akşam için de çeşitli hazırlıklarımız var. İHA'lardan bilgi akışı devam ediyor. Gece özellikle hem İHA'lardan aldığımız bilgiler hem de birazdan uçurmaya başlayacağımız termal dronelerle sevk ve idareyi koordine etmeye çalışacağız. Gece şartları muhakkak aleyhimize işleyecek ama geceleri de genelde rüzgarla ilgili ve meteorolojik durumlar gündüz şartlarına göre daha olumlu seyrediyor. Böyle olmasını temenni ediyoruz. Yangın kontrol altına alınıncaya kadar bölgeden ayrılmayacağım. Şimdilik yerleşim alanlarıyla ilgili önemli bir tehlike yok. Başlangıçta Yalova köyü ile ilgili bir problem var gibi gözüküyordu ancak şu an itibarıyla yok. Rüzgar yönü değişmezse olmayacak gibi gözüküyor. Diğer köylerimizle ilgili de şu an sıkıntı gözükmüyor ama eğer gerekli görülürse bu köylerimizle ilgili gerekli tedbirleri alırız. Şu anda bir problem yok. İlerleyen saatlerde yangının seyriyle ilgili açıklamamız olacaktır" dedi.
'AMACIMIZ, GAYEMİZ EN AZ HASARLA YANGINI ATLATMAK'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, DHA muhabirinin, "Yangın şehitlik bölgesine intikal eder mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bizim bütün çabamız bir ağaç daha az yansın. Değil şehitlik, şu anda bulunduğu yerden 1 metre daha ileriye gitmemesidir bütün amacımız. Bazen teknik koşullar gerektiği yerlerde yanmaya bırakılabilir ama bazı bölgelerde de yollar kesilebilir. Bizim burada hava araçlarımız farklı farklı çalışıyor. Helikopterlerimiz su atar, uçaklar da şerit yapar. Bu şeritlerle yangını durdurmaya çalışırız. Genelde çalışma kaidemiz budur. En az hasarla atlatmak amacımız, gayemiz budur."
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Yangına 510 kişilik personelin 2 amfibik uçak, 20 helikopter, 118 arazöz ve 20 dozerle havadan ve karadan müdahalesi sürerken, alevler kuvvetli poyraz nedeniyle kontrol altına alınamadı. Yangın nedeniyle herhangi bir köyün tahliyesinin söz konusu olmadığı belirtildi.