Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesinin Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldüğü bugün, yazılı bir açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, dikkat çeken ifadeler kullandı.
CHP'li Alpay Antmen, Atatürk Kültür Merkezi’nin açılış tarihi hakkında bakanların ve Cumhurbaşkanının farklı farklı tarihler verdiğine işaret etti. CHP'li Antmen, “Korunacak tarihi eserler arasında yer alan AKM için dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açılacağını söyledi. Ertuğrul Günay’dan sonraki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AKM’nin 2012 yılında tadilat işlemlerine başlatıldığını ve 2014 yılında da hizmete açılması planlandığını belirtmişti. Sonra da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AKM yıkılırken ‘Sözünü aldım, 2019'un ilk çeyreğinde bitecek’ dedi. Ben de konuyu Kültür Bakanlığı’na sordum. Gelen yanıtta İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin 2021 yılında açılabileceği söylendi. Yani bir bakan bir bakanı yalanlıyor anladık da; ancak Bakanların, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yalanladığı ise çok açık” dedi.
İKTİDAR ARKEOLOJİK KAZILARA AYIRDIĞI ÖDENEĞİ AZALTTI
Antmen’in yazılı açıklamasında öne çıkanlar ifadeler şu şekilde:
"2018 yılında arkeolojik kazılara ayırdığı ödeneği 2013 yılına göre 12,5 milyon TL azaltan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl milyonlarca lira kira ödedi. TBMM’ye sunulan bütçe teklifine göre, 2020 yılı için 5,1 milyar TL bütçe öngörülen Bakanlığın 2019 yılı kira gideri 3,8 milyon TL oldu. 10 ilde bakanlığa bağlı müze bulunmuyor. Her fırsatta “Yerli, Milli, medeniyet ve tarih” vurgusu yapan iktidar, binlerce yıllık tarihe sahip Anadolu’da çıkan ve bulunan eserlere halen “çanak çömlek” gözüyle bakmaya devam ederken Kültür ve Turizm Bakanlığını da kiracı yapmayı ihmal etmemiş.
2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan “iç turizm takip sistemi” adı verilen ve 2020’de Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacak yapı ile cep telefonu operatörleri müşterisinin hangi şehre ve otel gittiği devlete bildirecek. GSM operatörleri hangi otele gittiğimizi devlete bildirecek. İktidar partisi fişlemede kendi rekorlarını mı kırmak istiyor?
TÜRKİYE SANATI DESTEKLEMEDE AVRUPA SONUNCUSU
Sanatı ve sanatçıyı desteklemek Anayasal bir görevdir. Anayasayla birlikte bir duruştur, anlayıştır, tavırdır. “Devlet eliyle sanat olmaz” diyenler, Danimarka’da kişi başına kültürel hükümet harcamalarının 185 Euro, Fransa’da 197 Euro, Finlandiya’da 177 Euro, Norveç’te 392 Euro, Belçika’da 245 Euro, İtalya’da 117 Euro, İspanya’da 119 Euro, İngiltere’de 143 Euro iken Türkiye’de bu rakamın sadece 10 Euro’nun da altında olduğunun farkında mı?
İKTİDAR HEM YERİN ALTINDAKİNİ HEM ÜSTÜNDEKİNİ SATIYOR
Bu iktidar 5 ay önce Kapadokya Alan Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınladı. Kararnamenin amacı ise Kapadokya’nın tarihi ve kültürel değerlerinin korunmasıydı. Peki ne oldu 5 ay sonra; UNESCO’nun Dünya Kültürel Mirasları’ndan biri olarak belirlediği Göreme Vadisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek imzasıyla ‘milli park’ olmaktan çıkarıldı. Yani iktidar, kendi çıkardığı kanuna aykırı davrandığı gibi; Kapadokya’yı da imara açarak ranta kurban etmek istiyor. Yerli ve Millilik lafta olmaz! İktidar her fırsatta “yerli ve milliyim” diyor; ondan sonra yerin üstündeki TankPalet fabrikasını Katar’a, Çanakkale’de yerin altındakini Kanada’ya ve Kapadokya’da hem yerin altındakini hem de üstündekini de yandaş firmaya satıyor!"