Auto-Created-3
26 Ekim 2018 ( 175 izlenme )
Reklamlar

Dişçi Korkusunu Yenmenin Yolları

Dişçi Korkusu

İnsanın doğuştan gelen duygularından birisi korkudur. Korku insan için korunma içgüdüsüyle ortaya çıkar ve yaşamda başımıza gelebilecek zararlı olaylardan kaçınmamızı ve korunmamızı sağlar. İnsanlarda korunma mesafesi 50 santimetredir. 50 santimetreden fazla yaklaşılması bizleri rahatsız eder. Bu mesafe bizim özel alanımıza girer. Yakınlarımız ve samimi olduğumuz insanlar için sorun olmasa da yabancıların bu mesafe içerisine girmesi bizleri rahatsız eder. Bunun yanı sıra korkunun fazlası da bizi birçok yönden kısıtlanmamıza ve fobiler geliştirmemize sebep olur.

Dişçi korkusu da bunlardan birisidir. Geçmişte yaşanan olaylar veya çevreden öğrenilen şeyler bizde de dişçi korkusunun oluşmasına sebep olur. Dünya genelinde insanların %14’ü dişçi korkusundan dolayı tedavi olamamaktadır.

Bu sebeple dişçiye gitmeden ve gittikten sonra rahatlamak için yapmamız gereken şeyler vardır:

Dişçi korkunuzun sebebini belirleyin ve bunu dile getirmekten çekinmeyin. Böylelikle bir çözüm bulup rahatlayabilirsiniz.

Diyaframınızdan nefes alın. Normalde kısa kısa ve göğsümüzden nefes alırız. Diyaframınızı balon gibi şişirerek nefes alın ve bir süre tutup nefesinizi yavaşça verin. Bunu bir süre uygulayın, sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

Sakin olmak ve randevunuza son anda gitmeyin. Dişçiye randevunuzdan önce gitmeniz sizin için rahatlatıcı olur ve sakin kalmanızı sağlar.

Randevu öncesinde kahve ve soda gibi heyecan arttıran içeceklerden kaçının. Bunlar yerine yumurta gibi proteinli besinler tüketin, rahatlamanızı ve sakinleşmenizi sağlar. Ayrıca bitki çayları da sakinleşmeyi sağlar. Ihlamur, rezene ve melisa çayları tüketebilirsiniz.

Yanınızda müzik çalarınızı götürün. Dinleyeceğiniz müzikler sayesinde aletlerin sesini duymazsınız, bu da korkunuzu giderecektir. Ayrıca rahatlamak için kol bacak ve sırt bölgenize masaj yapabilirsiniz.

Koltuğa oturmadan dişçinizle sohbet edin ve geçmişte yaşanan kötü deneyimlerinizi unutun. Gelişen yöntemlerle uygulamalar sırasındaki ağrı ve acılar en aza indirgenebilmektedir.

Çocuklardaki dişçi korkuları da genellikle büyüklerden kaynaklıdır. Duydukları veya gördükleri olaylardan etkilenirler. Bu sebeple çocuklardaki dişçi korkusunu gitmeden veya gittikten sonra korkulacak bir şey olmadığını anlatarak ve bu güveni vererek giderebilirsiniz. Kendiniz için de telkinlerde bulunmanız ve kötü durumları düşünmemeniz etkili olacaktır.

Eğer acı korkunuz varsa dişlerinizin daha fazla çürümesine fırsat vermeden dişçiye gidebilirsiniz. Sorunların daha fazla ilerlemesine fırsat vermeyin, sorun büyüdükçe tedavi esnasında daha fazla acı çekeceksiniz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dr. Serdar Savaş 'normalleşme' sürecine isyan etti Otele tankla giren Cihan Ekşioğlu kim TRT ile ters düşen Ezgi Mola, Masumlar Apartmanı'na veda ediyor! Ali Babacan'dan günlük koronavirüs vaka sayısı hakkında korkutan açıklama