“İSTANBUL HALKI DEĞİŞİM İSTEDİĞİNİ GÖSTERDİ
Economist, "İmamoğlu'nun adının şimdiden cumhurbaşkanı adaylığı için geçtiğini ve Erdoğan'ın da 1990'lardaki belediye başkanlığını bir sıçrama tahtası olarak kullandığını" vurguladı ve şöyle devam etti:
"Erdoğan için o günler çok geride kaldı. İstanbul halkı değişim istediğini net bir şekilde gösterdi. Cumhurbaşkanı ülkesine bir yük olmaya başladı. Muhaliflerine yaptığı baskı, AB'yle ilişkileri zehirledi ve Türkiye ile hemen kapısındaki dev, zengin ekonomi arasındaki yatırım ve ticaret fırsatlarını boğdu. Rus hava savunma teknolojisi satın alma kararı, Türkiye'nin en önemli NATO müttefiki ABD'yi öfkelendirdi."
Economist, olası Amerikan ambargolarının "büyük ölçüde cumhurbaşkanı nedeniyle, zaten kırılgan olan Türk ekonomisine darbe vuracağını" söyledi.
Dergi, "Kontrolden çıkmasına izin verilen bir kredi patlaması nedeniyle, Türk lirası değerinin yüzde 40'ını kaybetti. Cumhurbaşkanı, yüksek faizin enflasyonu yükselteceğini söylüyor, ekonomistlerin düşünmeden reddettiği tuhaf bir görüş bu” diye belirtti.
“HÜKÜMET, İMAMOĞLU’NUN HAYATINI ZORLAŞTIRABİLİR”
Economist, enflasyonun yüzde 20'lerde seyrettiğini vurguladı ve "Aynı zamanda damadı olan maliye bakanından sağlam bir tavsiye alması ihtimali de düşük" ifadelerini kullandı.
"Merkezi hükümetin İmamoğlu'nun hayatını zorlaştırabileceğini" söyleyen dergi, AKP'nin 39 ilçe belediyesinin 25'ini ve belediye meclisindeki çoğunluğu kazandığını hatırlattı ve "bunun çok da zor olmayacağını" kaydetti.
Dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstanbul'un bütçesiyle oynayabileceğini, bürokrasiyle İmamoğlu'nun elini kolunu bağlayabileceğini ve hatta yasal bir bahaneyle kovuşturma başlatabileceğini" aktardı.
"Cumhurbaşkanı'na aksi tavsiye verilmeli" diyen Economist, 'Türkiye'nin ticaret ve turizm merkezi İstanbul'a zarar verecek her şeyin, ülkenin tümüne zarar vereceğini' belirtiyor. Başyazı şu satırlarla sona eriyor:
"Ancak Erdoğan'ın iktidarda olduğu gerçeği ortada. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçimlerini önemli bir çoğunlukla kazandı. Milliyetçi müttefikleri MHP'yle birlikte parlamento çoğunluğuna sahip. Dört yıl daha seçim yok. Kısa vadede değişim AK Parti'nin içinden gelmek zorunda. Buna yönelik bazı işaretler de var. Dedikodulara göre Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni parti ya da partiler kurmayı değerlendiriyor. İmamoğlu'nun başarısı, kararlılıklarını güçlendirmiş olmalı."