CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da Gaziler Haftası Buluşması'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kılıçdaroğlu, HDP'li Sezai Temelli'nin "Kürt sorununda muhatap İmralı'dır" sözlerine bir kez daha yanıt verdi.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
Sorunu çözecek olan organ TBMM'dir. Her politikacı samimi ve dürüst olmalı. Bu ülkeye barışı birlikte getireceğiz. Kavgadan bıktık. Açlık, sefalet, yoksulluk var. Öğrenciler yurt bulamıyorlar, yaptıkları tartışmalara bakın. Namuslu, ahlaklı olan siyasetçi bunları her ortamda dillendirmek zorundadır. Sorun var evet, bu sorun Meclis'te çözülecek.
O zaman HDP'nin TBMM'de başkanvekilliği yaptığı zaman söz istemesinler. El kaldırıp söz istiyorlarsa nasıl el kaldırıp söz istiyorlar. Biraz mantık olur. Hiç kimseyi düşmanlaştırmak gibi bir niyetimiz yok. Bu ülkede 83 milyonun huzur içinde yaşamasını istiyoruz.
Sen 20 yıldır yönetiyorsun ülkeyi, yurt sorununu çözemedin ya. Şimdi kalkmış bana bir sürü laf ediyorlar. Yine söz veriyorum, bu ülkenin bütün sorunlarını çözmeye kararlıyım.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 3540 yıldır çözülemeyen Kürt sorunu için meşru bir organa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla çözebiliriz" demişti.
İlk tepki, eski HDP Eş Genel Başkanı, milletvekili Sezai Temelli'den gelmişti. Temelli, "Kürt sorununun çözümünün yegane muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP'dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" ifadesini kullanmıştı.
Temelli'nin tartışmalarının ardından Kürt sorununda HDP'nin rolü tartışmaları başlamıştı. Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan HDP'liler, Temelli'nin açıklamasını "sorumsuzluk" olarak nitelendirmiş, "Bizlerde rahatsızlık yarattı. Kurullarımızdan böyle bir açıklama çıkmaz. Böyle bir görüş partiden çıksa kriz olurdu" demişti.
Temelli, tartışma yaratan açıklamasının ardından bir açıklama daha yapmış, “O Tweet'teki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar” demişti.
Öte yandan Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından, "Benim bildiğim HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir. Tabii ki HDP, Kürt sorununun çözümünde tüm tarafların ve her kesimin, açık ve şeffaf katılımını, muhataplığını bilecek siyasi birikime ve deneyime sahiptir. Faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmalar gündeme getirmek çözüme katkı sunmaz" açıklamasını yapmıştı.