Auto-Created-3
11 Mart 2019 ( 2904 izlenme )
Reklamlar

Margarin ve Süt Tozuna karşı isyan başlatan Tarhana Osman’ın hikayesi

Zamanında margarine, süt tozuna karşı isyan eden ve ısrarla tereyağını, zeytinyağını ve tarhanayı savunan ve bu nedenle adı “Tarhana Osman” olarak kalan Osman Nuri Koçtürk’ün yaşadıklarını anlatacağız.

Zamanında ülkemize Amerikan malı olan süt tozunun girmemesi için çok fazla çaba harcamıştır. Türkiye’de sütümüzün tüketilmesi yerine Amerika’dan yardım (Marshall Yardımı) adıyla gelen sonra ithal edilen süt tozuna karşı çıktı. ABD’nin kendi ülkesindeki üretim artıklarını, tüketilemeyecek kadar kötü olan gıdaları bizim ülkemize sokmasını eleştirdi. Osman Nuri Koçtürk, süt tozu, içerisinde kanser yapabilen ”aflatoksin” mantarını ortaya çıkardı ve yıllar sonra yasaklanmasını sağladı.


Amerikan margarinine de en fazla karşı çıkan kişi oldu
Türkiye’deki tereyağ ve zeytinyağını savundu. ABD, süt tozu gibi yine “yardım” adı altında Türkiye’ye çok ucuza soya yağı satınca yerli tereyağızeytinyağı pazarımız zarara uğradı. Tüketilen sert yağın miktarı, arttıkça kalp ve damar hastalıklarına neden oluyordu. Hidrojenlenmiş yağların kullanılmasıyla ortaya çıkan bu sağlık sorunları sonucunda ABD’de, tüketimde büyük azalmalar olmuştu.
Amerikalılar da İtalyanlar ve Fransızlar gibi sıvı yağ kullanmaya başladı. ABD kendi ülkesinde kullanmadığı katı yağları Türkiye’ye layık görmüştü. Katı yağlar Türkiye’ye dayatılarak sokuldu
Margarinlere karşı hep bizim tereyağımızı ve zeytinyağımızı savundu.

Yerli buğday varken amerikan buğdayının kullanımına karşı çıktı
Nobel ödülü sahibi ABD ‘li Norman E. Borlaug “Yeşil Devrim” akımıyla Rockefeller Vakfı ile birlikte buğdayın genleri ile oynarak cüce buğdayla verimi arttırmayı savunuyordu. Henüz kimyasal gübrelerin daha ortaya çıkmadığı toprakların tarım ilaçları ile zehirlenmediği zamanlardı.
Osman Nuri Koçtürk, cüce buğdayın büyük bir yalan olduğunu; bu buğdayların toprak ve insan sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi. Türkiye’nin bu tür maceralara girmesiyle tarımının yok edileceğini, toprak ve insan sağlığının büyük tehlikelere atılacağını savundu.

Zamanında yerli mallarının kullanımı için bunca mücadele veren Tarhana Osman
25 Haziran 1918… İzmir Karşıyakada doğan Osman Nuri Koçtürk Ankara Üniversitesi Veteriner hekimliği Fakültesinden 1943 yılında mezun oldu. Orduda görev yaptı. ABD’ye gönderildi ve Missouri Üniversitesi Beslenme Kürsüsü’nde çalışmalarda bulundu.

1953’te yurda dönerek Askeri Biyoloji Enstitüsü kimyagerliğine atandı. Askeri Veteriner Akademisi Biyokimya Kürsüsü Başasistanlığı görevlerinde bulundu. Ankara Tıp Fakültesi Biyokimya Kürsüsü’nde önce uzman sonra gıda kontrolü ve hijyen doçenti oldu. 1956’da Et ve Balık Kurumunda Mer­kez Laboratuvarları Müdürü ve Teknoloji Müdürü olarak görev yaptı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Kürsüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Sürekli insan beslenmesi ile ilgili yazılar, makaleler yazdı. Radyo konuşmaları yaptı. İthal gıda ürünlerine karşı ülke kaynaklarının değerlendirilmesini savundu. Çok tepki çekti,saldırıya uğradı.

Anadolunun geleneksel ürünü olan tarhananın besleyici yönlerini araştırdı ve sürekli savundu. Halka tarhanadan vazgeçmemelerini anlattı. Adı TARHANA OSMAN olarak halkın belleğinde kaldı.

Kaynak: mynet.com

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gülben Ergen ateş püskürdü: Haram zıkkım olsun Milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam iddiası: Hayal kırıklığına uğratacak! Hüsnü Mahalli: 'AKP istediğini yapabilir' Anayasanın İlk 4 Maddesi Değişiyor, Laiklik Bakın Neye Dönüşüyor?