Dünyada hızla yayılan Omicron varyantına karşı ülkeler art arda yeni önlemler alıyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronanın mevcut dalgada 4 aydır vaka sayısını 2030 binden aşağıya inmediğine dikkat çekti.
Ceyhan “Hızla yayılıyor, kademeli mesai uygulanasına geçilmeli" diyerek sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Prof. Ceyhan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda sadece Güney Afrika’daki 6 ülke ile uçuşların durdurulmasının problemi çözmeyeceğini belirtti.
"Ülkelerin giriş çıkışlarındaki önlemler genel anlamda artırılmalıdır. Mevcut dalgada 4 aydır vaka sayısını 2030 binden aşağıya indiremiyoruz." ifadesini kullanan Ceyhan şunları kaydetti:
"Bir de omicron yayılımı başlarsa zor durumda kalabiliriz. Bu nedenle vakit geçirmeden şu önlemleri almalıyız:
Kademeli mesai uygulamasına geçilmelidir
Esnek mesai ve gerekirse vardiya usülü çalışmayla iş yerlerindeki kalabalıklaşma önlenmelidir.
Kapalı alanlarda maske zorunlu olmalıdır.
Kapalı alanlarda yüzyüze toplantı ve kongrelere son verilmelidir
Yabancıların Türklerle aynı mekanları paylaştığı otellerde bilim kurulu kararıyla alınan maske takmanın zorunlu olmaması kararı değiştirilmelidir.
Aşılamanın hızlandırılması için zorlayıcı önlemler yürürlüğe konulmalıdır
Ülkeye girişlerde, gelinen ülke ne olursa olsun, aşılı olma koşulu aranmalıdır. Aşısızsan PCR testi yaptır demek, testin duyarlılığı düşük olduğu için varyantların ülkeye girişini engellememektedir."
Koronavirüs pandemisi ikinci yılını doldurmaya yaklaşırken, Cuma günü Dünya Sağlık Örgütü'nün ilan ettiği yeni varyant tüm dünyada endişe yarattı.
İlk olarak B.1.1.529 ismiyle tanımlanan yeni varyant, DSÖ tarafından hastalığı geçiren kişilere yeniden bulaşma potansiyeli nedeniyle 'endişe verici varyant' kategorisine alındı.
Dünya Sağlık Örgütü, yeni varyantın ismini 'Omikron' olarak açıkladı. Bilindiği üzere, yeni varyantlara sırasıyla Yunan alfabesindeki harflerin isimleri veriliyor.
Omicron varyantının 30'dan fazla mutasyona sahip olduğu biliniyor. Bu rakam Delta varyantında var olan mutasyonların iki katından fazlasına işaret ediyor.
Bilim insanları bu çapta bir değişimin, önceki enfeksiyonlarda oluşan antikorları ve aşılamanın getirdiği korumayı etkisiz hale getirmesinden endişe ediyor.
Yeni varyantın sahip olduğu mutasyonlar incelendiğinde bilim insanları daha önce hastalığı atlatmış kişilerin yeniden enfekte olmasının artık daha olası olduğunu düşünüyor.