Türk askerinin Libya'ya gönderilmesi tartışmaları süredursun CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener'den oldukça çarpıcı bir çıkış geldi. Şener, silah sektörünün devasa gelirine işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile ve yandaşlarıyla birlikte bu sektörde yeralmalarının ülke için büyük bir felaket olduğunu söyledi.
İşte Şener'in meclis kürsüsünden yaptığı o flaş açıklamalar: "Geçenlerde bir rakam yayınlandı. Dünyanın yüz silah üreticisinin yarısı Amerika Birleşik Devletleri'ne ait. Bu 100 şirketin 2018 geliri 420 milyar dolardır. Bu gelirlerin yüzde 59'u Amerikalı firmalara ait, İsrail'in payı da yüzde 2.1'dir. En büyük 15 silah üreticisinin geliri ise 245 milyar dolardır. Bu sadece üretici geliri, aradaki tüccarları ve topyekun sektörü ele aldığımızda bu 15 firmanın ortaya çıkardığı gelir Türkiye'nin yıllık milli gelirini de aştığını düşünmek lazım.
Böylesine devasa rakamlarla birlikte bu 100 firma içerisinde sadece iki Türk firması var; biri Aselsan diğeri de Türk Havacılık Uzay Sanayi TAİ. Bunların geliri de bir, bir buçuk milyar dolar civarındadır. Bunu herkes bilir dünyada savaşları çıkaranlar silah üreticileri, silah tüccarlarıdır.
Bu silahlanma yarışı ne kadar genişlerse o kadar çok savaş merkezleri ortaya çıkmaktadır. Evet milli savunma sanayimizi geliştirmemiz lazım, 420 milyar dolarlık gelirden ülke olarak bizim de pay almamız, payımızı artırmamız lazım ama şu anda AKP'nin milli savunma politikası topyekun yanlıştır daha da ötesi Türkiye'ye zarar vermektedir. Tank Palet Fabrikasının yandaşlara peşkeş çekilmesi yanlıştır.
Aselsan. TAİ, Tank Palet hepsi 70'li yıllarda kurulmuştur ve bu ülke için o günden bugüne büyük kazanımlar, gelişmeler sağlamıştır. Böyle bir ortamda özel sektör bağlantılı bundan da öte doğrudan Cumhurbaşkanı'nın kendisinin, yakınlarının, akrabalarının, eşinin, dostunun silah sanayine hele de ana sektörlerine girmesi bu ülke için bir felakettir. Bunun için Tank Palet'le birlikte Erdoğan'ın damadı Bayraktar'ların ürettiği İHA'larla ilgili firması da dahil savunma sanayi ile ilgili tüm ana firmaların devletleştirilmesi lazım. Yoksa bu ülke başını savaştan çıkaramaz. İnsanın en büyük tutkusu kar etme para kazanmadır ve karar vericilerin doğrudan doğruya silah sanayinin içine girmesi Türkiye açısından büyük bir felakettir. Şimdiden açıkça uyarıyorum."
Eczacılar Birliği: İlaç sıkıntısı şubatta artacak
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 120'ye yakın ilacın piyasada bulunmadığını söyledi.
Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, Çolak hemen hemen her gruptan bir iki ilaçta tedarik sorunu olduğunu, bunun şubat ayında daha da artacağını ifade etti.
Çolak, "Piyasada 120'ye yakın ilaç bulunamıyor. Hemen hemen her gruptan bir iki ilaçta sorun var. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilaç sorunu yaşanıyor. Bunun çözümü yerli ilaç üretimini desteklemekten geçiyor" dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, milli gelire oranla en az sağlık harcamasının yüzde 4,2'lik oranla Türkiye'de yapıldığını kaydeden Çolak, "2019'un ilk dokuz ayında 293 milyon 238 bin adet reçete karşılandı. En çok satılan kalemler ağrı kesiciler ve metabolizma hastalıklarında kullanılan ilaçlar oldu" dedi.
Eczacıların en önemli sorunlarından birinin de istihdam olduğunu kaydeden Çolak şöyle konuştu:
"İhtiyaç olmadığı halde açılmaya devam edilen eczacılık fakülteleri ve artırılan kontenjanlar, bu ülkenin ve bu mesleğin geleceği ile oynamaktır. Sağlık Bakanlığı'nın tahminlerine göre, 2030 yılında şimdiden 7 bin eczacı fazlası bulunuyor. Tüm bu veriler ışığında eczacılık mesleğinin istihdam sorunu yaşayacağını söylemek için müneccim olmaya gerek yok."