AKP içinde uzun zamandır, görevden affını isteyen Abdulhamit Gül döneminde, “yargı içinde halen aktif görevde bulunduğu bilinen ve çoğu kez basına da yansıyan ‘FETÖ bağlantılı’ hakim ve savcılara ilişkin gerekli işlemlerin yapılmadığı ya da geç yapıldığı” iddiaları da tartışılıyordu. AKP içindeki pek çok isim de başta Hakyol ve Menzilciler olmak üzere bu grubun Adalet Bakanlığı içinde “ağırlık kazandığı ve FETÖ’den boşalan kadrolara bu tarikat mensuplarının yerleştirildiği” yönünde eleştirilerde bulunuyordu.
Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'yun haberine göre AKP kulislerinde Bozdağ’ın üçüncü kez göreve getirilmesinin perde gerisinde “bakanlıktaki bu yeni yapılanmadaki rahatsızlığın olduğu” belirtiliyor. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Bozdağ’ı göreve getirirken ilk talimatının da “Yargı içindeki bu yapılanmanın etkisini kır. Yargıda birliği sağla, aksaklıkları çöz ve ‘AKP yargıyı ele geçirdi’ dedirtme” olduğunun altı çiziliyor.
AKP’de, iktidarın, 1725 Aralık sonrasında FETÖ’cü hakim ve savcıların etkisini kırmak için oluşturduğu platforma da işaret ediliyor. “AKP’yle ortaklığı sonucunda bir dönem yargıda FETÖ etkin hale gelmiş” ve 1725 Aralık operasyonu düzenlenmişti. AKP ise 1725 Aralık sonrasında “Yargıda yeniden düzenlemeye ihtiyaç duymuştu.” O dönem bakan koltuğunda oturan Bozdağ ise Erdoğan’ın talimatıyla, “en temel amacı ‘FETÖ’nün yargı üzerindeki hakimiyetinin ve etkinliğinin sona erdirilmesi” olarak açıklanan platformu kurmuştu. Bu platformda, özellikle HSK içinde “hükümete yakın muhafazakâr yargı mensupları ile sosyal demokrat, Alevi ve ülkücü kökenli yargı mensuplarının bir araya gelmesi amaç edinilmişti. Ayrıca 1725 Aralık sonrasında yargı ilk etapta 4 bine yakın hakim ve savcı tespit edilmiş, aralarında Ergenekon ve Balyoz gibi kumpas davalarının savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ün de yer aldığı isimler meslekten ihraç edilmişti. Erdoğan’ın da Bozdağ’dan, “benzer bir çalışma yürütmesini ve bu çalışmada sosyal demokratlar ve ülkücülerin de yer almasını istediği” ifade ediliyor.
Öte yandan AKP kulislerinde, “milletvekillerinin Adalet Bakan yardımcılarına ulaşmakta ve sorunları iletmekte zorluk çektiği” de ifade ediliyor. Bazı milletvekillerinin bu durumu “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaştıkları ve çözüm istedikleri” ileri sürülürken, Erdoğan’ın Bozdağ’a, “milletvekilleriyle temasını güçlendirmesini istediği” de kaydediliyor.