İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Atatürk’ün hisselerini nedeniyle Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun birikmiş parasının Hazine’ye aktarılması için baskı yapıldığı iddialarını Meclis gündemine getirdi. Koncuk, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na atanan ENSAR Vakfı üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış’a, “Siz birikmiş olan bu parayı Maliye Bakanlığının talimatıyla hazineye aktaracak mısınız? Yoksa sizden önceki yönetimler gibi kurumun parasını korumaya devam edeceksiniz” diye sordu.
Koncuk, Türkiye İş Bankası’nın, CHP tarafından temsil edilen, Atatürk hisselerinin payının yüzde 28.09 olduğunu ve bu hisselerin temettü gelirleri nin Atatürk’ün vasiyeti gereği Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’na aktarıldığını anımsattı. Atatürk’ün vasiyeti uyarınca aktarılan temettü gelirlerinin iki kurumun ihtiyaçları dışında kullanılamayacağını vurgulayan Koncuk, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltti:
Bu vasiyete göre; Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na son 10 yılda aktarılan temettü geliri ne kadardır?
Temettü gelirleri hangi kalem giderler için kullanılmaktadır?
TTK ve TDK kurum başkanlıklarına, Maliye Bakanlığınca, kurum gelirlerinin tek hazine hesabına aktarılması için bir baskı ya da talep var mıdır?
Koncuk, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'a da, "Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunda birikmiş olan bu Atatürk hisselerinde veya diğer gelirlerden birikmiş olan bu paraların bu kurum tarafından tek hazineye aktarılmasıyla ilgili talep yapmaya devam edecek midir? Israrcı olacak mıdır? Bir baskı söz konusu olacak mıdır?" diye sordu.
Koncuk, ANKA'dan Edda Sönmez’e yaptığı değerlendirmede de şunları söyledi:
ENSAR ÜYESİ: Bilindiği üzere Türk Tarih Kurumu başkanı değiştirilerek Ensar üyesi bir Profesör atandı Prof. Dr. Ahmet Yaramış. Tabii kişinin Ensar üyesi filan olması bizi ilgilendirmez ancak burada Türk Tarih Kurumunun milli ve milliyetçi zihniyetli insanlar tarafından yönetilmesi gereken bir kurum olduğunu da herkes bilmeli. Şimdi burada Atatürk hisseleri olarak anılan Türkiye İş bankasının bilindiği üzere hisselerinin yüzde 28.9’luk CHP’ye bırakılmıştır Atatürk tarafından. Ancak CHP bu parayı doğrudan doğruya kullanamamakta. Bu paranın bütün gelirleri Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna aktarılmaktadır. Atatürk’ün vasiyeti bu doğrudadır. Şimdi burada Atatürk son derece önemli bir öngörü ile ortaya koymuş Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunun faaliyetlerinin siyasi saiklerle engellenmemesi amacıyla Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumunu madden güçlü kılmıştır. Çünkü Atatürk, Türk Tarihinin araştırılmasına, Türk Dili ile ilgili çalışmalar yapılmasına, Türk kültürüne büyük önem vermiş bir insandır.
1 MİLYAR DOLAR: Bugünlerde konuşulan şudur Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna ait olan bu Türkiye İş bankasının Atatürk hisselerinde elde edilen temettü gelirlerinin çok ciddi miktarda bir paraya yol açtığı. Sadece Türk Tarih Kurumuna ait rakam olarak 1 milyar doları aşan bir miktar olduğu ifade edildi. Bu doğru mudur? Şimdi bu paranın Maliye Bakanlığı tarafından tek hazineye devredilmesi isteniyor. Bu eski yönetimlerden de istenmiş Türk Tarih Kurumundan. Ama eski yönetimlerin bu isteğe uygun davranmadığı ve bu paraları tek hazineye aktarmadığını da biliyoruz. Şimdi burada bir soru önergesi hazırlayarak Kültür Bakanlığına şu soruları sorduk; Bu biriken temettü gelirleri, faiz ve diğer gelirler toplamı ne kadar olmuştur? Hem Türk Tarih Kurumu bakımından hem Türk Dil Kurumu bakımından ve bu paraların Maliye Bakanlığınca tek hazineye aktarılmasıyla ilgili bir talep bir baskı var mıdır? Aynı soruyu Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’a da sormak istiyorum. Hukuken mümkün değildir. Çünkü Atatürk’ün vasiyeti bu şekildedir. Bu paraların mutlaka Türk Tarih Kurumuna ve Türk Dil kurumu tarafından kullanılması gerekmektedir.
PARAYI HAZİNE’YE AKTARACAK MISINIZ: Bir soruda yeni atanan sayın başkana sormak istiyorum ben. Sayın Başkan siz kurumu korumak, kurumun faaliyetlerini daha geliştirmek amacıyla atandınız. Peki mevzuat çok açıkken yani bu paraların başka bir kuruma aktarılması söz konusu dahi olmazken hukuken. Siz birikmiş olan bu parayı Maliye Bakanlığının talimatıyla tek hazineye aktaracak mısınız? Yoksa sizden önceki yönetimler gibi kurumun parasını korumaya devam edeceksiniz? Bunları merak ediyoruz. Ve yeni atanan kurum başkanından bunları kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.”