Demokrat Parti (DP), Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek, eski ve yeni meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Haziran 1988’de yaptırılan ve DP'ye geçen DP Genel Merkezi, dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığındaki mecliste imar planı değiştirilerek “kültürel sosyal alan” ilan edildi. Konuyu yargıya taşıyan DP, 12 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.
Birden fazla DP lehine karar çıkmasına rağmen mahkeme kararları uygulanmadı. Son olarak Mansur Yavaş’ın başkanlığını yaptığı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu bulunan iktidar partisi tarafından genel merkez alanını “sanayi depolama alanı” ilan edildi. Mansur Yavaş’ın veto ettiği karar, AKP’li belediye meclis üyelerinin oylarıyla onaylandı.
"GASP EDİLDİ"
Demokrat Parti, 12 yıldır Ankara Büyükşehir Belediyesi meclis kararları ile haklarının “gasp edildiği” gerekçesi ile dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Belediye Meclis üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapan DP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Küçükay, 2008 yılında eski Başkan Gökçek döneminde partilerine ait olan genel merkez binası ve kampüs alanının ‘haksız ve hukuksuz bir şekilde gasp edildiğini’ kaydederek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın alanı DP’ye geri vermek için girişimde bulunduğunu ancak AKP’li belediye meclis üyelerinin oylarıyla alanın “Sanayi Depolama Alanı” ilan edildiğini söyledi.
“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN YANINDA SANAYİ DEPOLAMA ALANI”
Küçükay Ankara’nın göbeğinde “Sanayi Depolama Alanı” olmayacağını vurgulayarak, “Dışişleri Bakanlığı’nın yanında sanayi depolama alanı olur mu? Sanayi depolama alanında yanıcı, patlayıcı maddeler bulunur. Bu nasıl bir husumettir” diye sordu.
Küçükay kararı aldıran mevcut belediye meclis üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını açıklayarak, “İlgililer hakkında da şikayette bulunacağız. Bu ne demektir, kanunlara rağmen görevini kötüye kullananları İçişleri Bakanlığı’na şikayet ederek, görevden alınmalarını talep edeceğiz. Şikayetin neticesinde belediye meclis üyeleri yeniden seçilebilir” dedi.
Küçükay, alan hakkındaki yargı sürecini şöyle sıraladı:
"İlk olarak 2008 yılında bahse konu parsel sit alanı ilan edilmiş, Ankara İdare Mahkemesi’nin 2009/1222E. Sayılı dosyası ile bu haksız ve yersiz karar iptal edildi. Gökçek ve AKP’li Meclis Üyeleri 13 Aralık 2013 tarihinde ‘gece yarısı yeniden’ haksız ve mesnetsiz bir karar alarak Genel Merkezimizin imarı ile oynamış, genel merkezimiz ‘sosyal kültürel kullanım alan’ ilan edildi.
Yargıya giderek Ankara 8. İdare Mahkemesinde açtığımız 2014/850E. Sayılı dosya ile Gökçek ve büyükşehir belediye meclisinin aldığı haksız, hukuksuz, dayanaksız karar iptal edildi. Karar Danıştay denetiminden de geçerek talebimiz lehinde kesinleşti. Yargı kararının arkasında dolaşarak ‘sosyal idari alan’ ilan edildi. Bir kere daha yargı yoluna başvurmak durumunda kalarak, Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde açtığımız 2016/2870E. Sayılı dosya ile mahkeme 2018/408K. , 01 Mart 2018 tarihinde bizim haklılığımızı tescil etmiş ve Belediye Meclisi kararını iptal edildi."