Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diabetes Mellitus, yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, sık görülen bir kronik hastalıktır.
İnsülin kandaki şekerin hücrelere taşınmasını sağlayarak kan şeker seviyesini düşürmeye yarayan pankreastan salgılanan bir hormondur. Pankreastan insülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da insülinin etkisizliğinde şeker hastalığı oluşur. Şeker hastalığı kimi zaman doğuştan olabileceği gibi kimi zaman da sonradan gelişir.
Şeker hastalığı yenidoğan döneminden yaşlılık dönemine kadar pek çok insanda görülebilir, bu nedenle şeker hastalığı belirtilerini kendilerinde görenler en yakın zamanda bir uzmana başvurmalıdırlar. Şeker hastalığı belirtileri şunlardır:
Sık sık idrara çıkma
Aşırı susama ve su içme
İştahın açılması, çok yemek yeme
Beklenmedik kilo kaybı
Bulanık görme
Halsizlik, bitkinlik, yorgunluk
Mide bulantısı, kusma
Nefes kokusu
Kuru ve kaşıntılı deri
Yaraların geç iyileşmesi
Sık enfeksiyon geçirme
Kan şeker seviyesi yükseldikçe kişi idrarla şekeri atarken su da atar, bu da kişide sık idrar çıkarmaya, susama hissine neden olur. Özellikle enfeksiyon döneminde ya da yaz ayları gibi çocukların susuz kaldığı dönemlerde bu duruma bir de kan şeker yükselmesinden dolayı çok sık idrara çıkmaya bağlı susuz kalma da eklenince, diyabetli çocukların şeker koması denilen diyabetik ketoasidoz ile hastaneye başvurması sık görülür. Henüz diyabet tanısı almamış çocukların önemli bir kısmı bu şekilde diyabetik ketoasidoz ile acile başvurup diyabet tanısı alır. Erişkinlerde bu durum daha az görülür.
Eğer ailede şeker hastası olan varsa kişide şeker hastalığı çıkma ihtimali daha yüksektir. Bu kişilerin daha dikkatle kendilerini gözlemlemeleri gerekmektedir.
Şeker hastalığının tedavisi diyabetin tipine göre değişir. Tip1 Diabetes Mellitus insülin ile tedavi edilirken, Tip 2 Diabetes Mellitus oral antidiyabetik denilen ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlar ile tedavi edilir.
Şeker hastalığını tamamıyla tedavi etmek mümkün değildir. Şeker hastalığı tedavisinde yapılmaya çalışılan, kan şeker seviyesini normal aralıklarda tutmaya çalışarak yüksek şeker seviyesinin vücuda zarar vermesi önlenmesidir, bu sayede diyabetin ileri komplikasyonları önlenmeye çalışılır. Şeker hastalığı uzun vadede vücuda zarar vererek kalpdamar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve görme bozuklukları gibi komplikasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının yapmaları gereken diyabet ile barışık yaşamaya çalışmak ve tedavi düzenini bozmadan hayat düzenini diyabete göre ayarlamaktır.