‘İKTİDARIN DEĞİŞİMİNDE ÖNEMLİ BİR KONUMDA OLACAKTIR’

Ahmet Davutoğlu’nun partinin kuruluş sürecinde iyi bir iletişim yöntemi seçtiğini belirten Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, “Gerilimler üzerinden de olsa sürekli gündemde oldu. Kişi profili olarak çok fazla büyük siyasetçi diye tarif edilen isimler yeni partide yok ama zaten siyasetin artık böyle büyük isimlere ihtiyacı yok” dedi.

Parti amblemi ve isminin akılda kalıcı olduğunu ifade eden Özkiraz, “Ahmet Davutoğlu’nun partisinin çok büyük oylar alacağını düşünmüyorum. Fakat aldığı oy ne olursa olsun Cumhur İttifakı’ndan alacağı için bloklar arasında geçiş önemli. İktidarın değişiminde de Davutoğlu’nun partisi önemli bir konumda olacaktır” yorumunu yaptı.

‘BABACAN EKİBİ DAHA GENİŞ SEÇMENE HİTAP EDECEK’

Ali Babacan’ın parti çalışmalarının devam ettiğini ve AKP içerisinden gelen isimlerle yeni bir partinin daha ortaya çıkacağını ifade eden Özkiraz, yeni siyasi partilerin gelecekteki etkileri üzerine ise şunları söyledi:

“Ali Babacan’ın partisinde daha çok AKP’li büyük siyasetçi denilen isimler yer alıyor. Davutoğlu’nun partisinde ise teşkilatın tam göbeğinden, çekirdeğinden isimler var. AKP’yi teşkilat anlamında asıl yıpratacak isim Ahmet Davutoğlu. Ahmet Davutoğlu sallar, dökülenleri Ali Babacan ekibi toplar. Ali Babacan ekibi daha çok endişeli AKP’lilere hitap eden bir ekip. Davutoğlu tabanıysa AKP’nin yaptıklarından çok, AKP’nin Davutoğlu’na yaptıklarından şikayetçi olan bir ekip. Babacan ekibinin daha geniş bir seçmene hitap edeceğini düşünüyorum. İki kurulan parti de AKP tabanından, hükümeti değiştirmeye ve Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmemesine yetecek oyu alacaklardır.”

‘YARIN SEÇİM OLSA ÇOK BÜYÜK BİR DESTEK GÖZÜKMÜYOR’

AKP’nin kurulduğu 2002 yılını ‘fetret devri’ olarak niteleyen GENAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş’a göre yeni kurulan partilerin hayalinde AKP’nin yakaladığı başarı var.

Yeni partilerin kurdukları hayale rağmen Türkiye’deki tablonun bu yönde olmadığını ifade eden Aktaş şunları söyledi:

“Bizim yaptığımız araştırmalarda da ‘oy verebilir misin’ ve ‘bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz’ diye iki sorumuz var. ‘Oy verebilir misiniz’ sorusunda yeni kurulan ve kurulacak olan partilerin destekleri yüksek çıkıyor ama ‘yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz’ dediğimizde çok büyük bir destek gözükmüyor. Bir ay önceki araştırmamıza göre AK Parti’nin oyu yüzde 40, CHP’nin 26, MHP ve HDP’nin 10 ve üzeri, İYİ Parti’nin düşüşü olmasına rağmen yüzde 8 bandında. Bugün seçim olsa 4 puanlık bir boşluk oluyor, onun da kalanı tüm partilere dağıtılıyor.”

‘DAVUTOĞLU AK PARTİ’Yİ MUTLAKA ETKİLEYECEKTİR’

İYİ Parti’nin kurulduğu dönem CHP’den oy alacağının düşünülmediğini, fakat seçimlerde bu tablonun tam tersi yaşandığını ifade eden Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Davutoğlu’nun partisi doğrudan AK Parti tabanına odaklı. İYİ Parti kurulduğu zaman CHP’den hiç oy alacağı düşünülmüyordu. Ama ciddi anlamda oy aldı. Davutoğlu da AK Parti’yi mutlaka etkileyecektir. Bu etkinin ne kadar olacağını zaman gösterecek. Türkiye toplumu şu an daha çok AK Parti’nin ne yapacağına odaklanıyor. Onu tartışıyor ve onu konuşuyor. AK Parti’nin yüzde 40 üzerindeki oyu MHP’ye kaydı ve esnek tabanı bir yere hareket etti. 3840 bandının hareket etmesi zor gibi duruyor. Zamanla ne olacağını ve yeni partilerin alacağı oy oranlarını göreceğiz