Kuala Lumpur Zirvesi yuvarlak masa toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bitmek bilmeyen Suriye krizi ile ilgili konuştu. Müslüman dünyasının bu soruna sırtını döndüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece zekatlarından verseler fakir fukara kalmaz. İslam dünyası çok mu fakir? Müslümanlar çok mu fakir? Niçin böyle bir şeyde ellerini uzatmıyorlar, niçin bunlar destek vermiyorlar?” diye sordu.
Bu ülkelerin zekatlarını vermesi durumunda sorunun ortadan kalkacağını dile getiren Erdoğan, “Şu anda İdlib’den yine 50 bin insan topraklarımıza doğru geliyor. Şu anda zaten 4 milyon insan var, şimdi 50 bin kişi daha geliyor. Belki bu sayı daha da artacak. ‘Türkiye olarak siz bunun altından nasıl kalkıyorsunuz?’ 40 milyar doların üzerinde biz harcama yaptık. Bize ne Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliğinden ciddi bir destek var ne de Avrupa Birliği verdiği sözü tutuyor. Hiçbiri bu sözlerini yerine getirmiyorlar ama bakıyorsunuz ki öbür tarafta Arap Ligi bir toplantı yapıyor, ‘Türkiye ile ilişkilerinizi kesin’ diyor” ifadesini kullandı
Arap medyasından bomba iddia: Türkiye’den resmen asker isteyecekler
Arap medyasının iddiasına göre; ülkenin meşru hükümeti, asker konuşlandırması için Ankara’ya talepte bulunma kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümete yakın bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, Libya’ya asker gönderilmesi ile ilgili “Davet gelirse gereken adımları atarız. Libya bizden talep ederse her türlü yardımı vermeye hazırız” demişti.
Türkiye son olarak UMH ile Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın tek taraflı hidrokarbon arama faaliyetlerini sekteye uğratacak bir anlaşma imzalamıştı.
UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz esSerrac Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile geçen ayın sonunda İstanbul’da bir araya geldi ve “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması” ve “güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası” imzalamıştı.
UHM ile yapılan deniz yetki anlaşması ile Türkiye’den MarmarisKaş arasındaki bölge ile Libya’dan DerneTobruk arasındaki hatta karşılıklı olarak deniz sınırları çizilmişti.
15 ARALIK’TA TBMM’DE KABUL EDİLDİ
TBMM’de 15 Aralık’ta kabul edilen askeri işbirliği mutabakatı kapsamında ise şu maddeler yer almıştı:
* Libya’da Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye eğitim, danışmanlık, malzeme ve planlama desteği verilecek
* Türkiye’de ve Libya’da ortak ‘Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ofisi’ kurulabilecek
* Kara, deniz ve hava araçları, silahları, eğitim üsleri tahsis edilebilecek. Bu durumda mülkiyet, tahsis edilen ülkeye ait olacak
* Ortak askeri planlama, eğitim, silahların kullanılmasına yönelik danışmanlık verilebilecek
* Ortak tatbikatlar, istihbarat paylaşımı, “barışı koruma” operasyonları yapılabilecek
* Libya’ya “Misafir Personel” olarak adlandırılan ‘savunma ve güvenlik kuruluşu mensubu siviller’ ve birlikler gönderilebilecek.
* Askeri gereçler hibe edilebilecek, satılabilecek ya da kiralanabilecek. Anlaşma, teknoloji transferi için Libya’ya lisans verilmesinin de önünü açıyor.
ÇAVUŞOĞLU: TALEPTE BULUNURSA…
Mutabakatın TBMM’de kabul edildiği gün gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Asker gönderme ayrı bir şey. Cumhurbaşkanımız da daha önce ‘eğer Libya tarafı böyle bir talepte bulunursa değerlendiririz’ demişti, bunu anlaşmadan da bağımsız bir şekilde söylemişti. Libya’yla bizim askeri ve güvenlik anlaşmalarımız geçmişte de var” demişti.